Lale Gühl.
Lale Gühl. (Foto: Annaleen Louwes)

Kinderboekenweek zet velen in beweging

PURMEREND - Ondanks dat boekhandel Het Leesteken vanwege Covid-19 geen officieel programma in deze Kinderboekenweek heeft is het een gaan en komen van opa's, oma's en ouderen met of zonder kinderen die interesse hebben in een boek. "We zien vooral veel grootouders met kleinkinderen die een boek komen uitzoeken", aldus Stefanie Schulte van Het Leesteken. Saillant detail is de grote interesse, nu al, voor het boek Govert van Pieter Koolwijk, de recente winnaar van de Gouden Griffel. "Een geweldige keuze", zegt Stefanie.   

Op 14 november in de Purmaryn literaire salon met Lale Gül

Het team van Het Leesteken ervaart dat tijdens corona de hang naar lezen een stuk groter is geworden. "Het boek is als product in een positiever daglicht komen te staan en dat kunnen we heel goed merken. Dat zien we trouwens ook terug op de scholen. Gelukkig komt hier de beweging op gang dat lezen leuk moet zijn en blijven. In zijn algemeenheid zien we dat lezen met name voor kinderen belangrijker wordt."

Dat de boekwinkel zich tijdens Kinderboekenweek verder weg houdt van een officieel programma komt onder meer doordat Stefanie contact heeft gehad met scholen. "Het blijkt dat er onder leerlingen toch wel de nodige corona-patiënten zijn en het leek ons in dat opzicht niet handig om dan een uitgebreide programmering neer te zetten", legt ze uit.

Na Kinderboekenweek focust Het Leesteken zich met name op het project Schrijvers op de Planken, een literaire salon in nauwe samenwerking met theater de Purmaryn. Schrijvers op de Planken worden middagen die meer dan ooit gericht zijn op de actualiteit en met veel interactie tussen lezer en schrijver. Sommige edities van Schrijvers op de Planken kunnen dan ook aanvoelen als een 'blind date', omdat de schrijver tot het laatste moment een verrassing kan zijn, afhankelijk van wat zich voordoet in de actualiteit.

Voor deze eerste editie van Schrijvers op de Planken, op 14 november, is de literaire hoofdrolspeler niemand minder dan Lale Gül. Lale Gül (1997) schreef het autobiografische boek Ik ga leven over het verstikkende milieu van een streng islamitisch gezin, waarbij ongelijkheid tussen man en vrouw een groot thema is. Ook toont Lale de spanning tussen enerzijds de drang naar emancipatie en anderzijds de druk van collectivistische gemeenschappen. Haar boek deed veel stof doen opwaaien. Lale schoof aan bij diverse talkshows, werd met de dood bedreigd en moest onderduiken. 

Verder staat er een signeersessie met Michiel Romeyn te gebeuren. De datum is vooralsnog niet bekend. En Het Leesteken doet de boekverkoop bij de theatervoorstellingen van onder meer Paul Haenen, Sanne Walis de Vries en Freek de Jonge.

Ozcan Akyol.
Afbeelding