Andere koers, dezelfde man

Grootste regeringspartij VVD pleit in haar nieuwe verkiezingsprogramma voor een hoger minimumloon, een sterkere publieke sector en minder ‘doorgeschoten marktwerking’ in de zorg. Met haar nieuwe programma verlegt de VVD haar koers na tien jaar regeringsverantwoordelijkheid verder naar het politieke midden. In het programma staat dat er ‘nieuwe keuzes’ moeten worden gemaakt en dat ‘de rafelranden van het kapitalisme moeten worden bijgeschaafd’. Zo maar wat koppen uit kranten.

De gemeenteraad heeft een besluit genomen over de herbenoeming van burgemeester Bijl. Hij zal nog tot medio 2022 onze burgervader zijn en de stad dus op zijn welbekende wijze door de eerste maanden van de nieuwe fusiegemeente loodsen. Ik heb er vertrouwen in. Liberaal Bijl heeft zich immers laten zien als verbinder, bruggenbouwer, als de man die de boel bij elkaar wil houden.

Maar – kijkend naar de naar het midden opschuivende VVD – dringt de vraag zich op of Bijl nog immer politiek dakloos is. Ik herinner me nog goed dat hij begin 2019 plotsklaps zijn lidmaatschap van de VVD opzegde. In zijn ogen was de VVD veranderd van een liberale partij die ook oog had voor kwetsbare mensen tot een partij die vooral staat voor pragmatisme, marktwerking en individualisering. Bijl hekelde destijds de manier waarop onder invloed van dit denken grote bedrijven ongehinderd kunnen groeien en de politiek onder leiding van VVD-ministers wegdrijft van haar kracht, namelijk verbinding met de samenleving.

We zijn inmiddels een paar jaar verder. De VVD zegt meer het politieke midden te zullen opzoeken. Zou dit kunnen betekenen dat onze Don binnenkort niet meer tot de politiek daklozen behoort? Of maakt hij zijn karwei in Purmerend af als partijloos stadsbestuurder?

Is het belangrijk? Nee, zeker niet. Maar misschien wel leuk om over na te denken.