Misselijkmakende vernielingen op het kerkhof.
Misselijkmakende vernielingen op het kerkhof. (Foto: aangeleverd)

De mummie draait zich om in zijn graf

PURMEREND - Kort voor december jongstleden verscheen het boek ‘De Mummie van Purmerend’. Een boeiend boekwerk waarin de historie én de ‘bewoners’ van de Oude Algemene Begraafplaats zijn beschreven. Het boek vormde een hoogtepunt in het bestaan van de stichting die zich al meer dan 20 jaar het lot van de begraafplaats aantrekt.

Kettingen om graven op oude begraafplaats vernield

De oude begraafplaats is de laatste rustplaats van veel bekende maar ook onbekende Purmerenders. Purmerenders die Purmerend gemaakt hebben tot wat het nu is.

Het onderhoud van de begraafplaats is het werk van een bescheiden aantal vrijwilligers. Zij herstellen de graven, schoffelen, harken en maaien. Kortom, het onderhoud is in goede handen bij de vrijwilligers. Groot was dan ook de ontsteltenis toen vorige week ontdekt werd dat van maar 23 graven de sierkettingen, die een graf omspannen, zijn vernield.

De coronatijd maakt wellicht de behoefte aan vertier met de dag groter, maar begrip opbrengen voor deze vorm van vertier, dat gaat de vrijwilligers toch echt te ver. Het is grafschennis van de lafste soort. Natuurlijk is er aangifte gedaan, maar vooralsnog zwijgen de dader(s) als het graf.

Het zou de dader(s) sieren wanneer zij – ingeval zij spijt hebben – een geldbedrag in de brievenbus bij de begraafplaats deponeren. Want er zal toch ergens geld vandaan moeten komen om de veroorzaakte schade te herstellen.

Dat bedacht ook het gemeenteraadslid Astrud Wildschut (D66). Zij startte direct een crowdfundingsactie (gofundme.com Oude Begraafplaats Purmerend) en die sloeg goed aan. De verontwaardiging over deze laffe vorm van grafschennis is bij veel Purmerenders in het verkeerde keelgat geschoten; de teller met giften loopt nog steeds lekker door. De teller staat momenteel op rond de € 1.350,-. Vrijdagochtend 12 februari wordt het bedrag symbolisch overhandigd aan het bestuur van de stichting.

Vrijdag symbolische overdracht van spontane actie

Het gezegde ‘de dader ligt op het kerkhof’ gaat in dit verband niet op. Zeker is wel dat ‘de mummie’ zich omdraaide in zijn graf toen hij boven zijn hoofd hoorde hoe de vandaal (of vandalen) te keer gingen.

Overigens is het boek ‘De Mummie van Purmerend’ nog altijd te koop bij de lokale boekhandels.

Afbeelding
Afbeelding