Maria Deen is met van alles bezig om de kwetsbare mensen in deze omgeving iets leuks te bieden. "Je krijgt er zoveel waardering en liefde voor terug."
Maria Deen is met van alles bezig om de kwetsbare mensen in deze omgeving iets leuks te bieden. "Je krijgt er zoveel waardering en liefde voor terug." (Foto: Rodi Media/JB)

Stichting Mee-Doen zoekt een-op-een begeleiding voor zwemactiviteit

PURMEREND - Meer mensen weer bij de samenleving betrekken, om te voorkomen dat ze - soms helemaal alleen- thuis achter de geraniums blijven zitten. Dat doel heeft Maria Deen elke dag voor ogen.

Met hulp van 4 verzorgenden is succesvolle voortzetting gewaarborgd

Denk maar niet dat je de inmiddels 82-jarige voorzitter van de Stichting Mee-Doen met een kluitje in het riet stuurt, want dan heb je een slechte aan haar. Als ze ergens voor gaat, doet ze dat voor de volle honderd procent en misschien nog wel meer. In nagenoeg alle gevallen met succes.

Voor een van de activiteiten binnen de stichting, zwemmen voor mensen die weinig tot niets meer kunnen, zoekt Maria 4 begeleiders met een zorgachtergrond. Er wordt gezwommen in het aangenaam verwarmde bad van Only Friends in Amsterdam-Noord. Acht mensen worden een dag in de maand door het busje van Mee-Doen of Only Friends opgehaald, waarna ze enkele heerlijke uurtjes in het sportcentrum doorbrengen. Eerst een uurtje zwemmen of doorbrengen in water van 38 graden, vervolgens lekker lang douchen en daarna een lunch. Tot slot wordt iedereen weer keurig thuis afgezet.

"Het is een groot succes, maar wat we missen is een-op-een begeleiding. Er gaan nu vier zorgmensen mee en dat is te weinig. Omdat we te maken hebben met mensen die gehandicapt zijn en/of in het water geholpen moeten worden zou het mooi zijn als er nog vier mensen uit de zorg komen helpen. Dat kunnen mensen zijn die in de zorg werken, maar ook die er gewerkt hebben en dus ervaring bezitten. De assistentie bestaat uit begeleiding naar het busje, meegaan naar Only Friends en daar helpen met uit- en aankleden. Dat mogen vrijwilligers namelijk niet", legt Maria uit.

Maria ziet de deelnemers aan de zwemactiviteit volop genieten. "Stel je voor dat je niks meer kan of je omgeving vindt dat je niks meer kan, want ook dat gebeurt. Dan moet je niet bij mij aankomen, want bij mij kan alles. En dat blijkt, want zodra de mensen in het water liggen, zie je de ogen stralen, je ziet ze opbloeien en worden af en toe zelfs baldadig. Ik word emotioneel als ik ze bezig zie."

Liefde en waardering

De hoop van Maria Deen is gevestigd op de goede wil van vier verzorgenden. Het zwemuitje voor de deelnemers kost € 29,50, maar de begeleiders betalen uiteraard niks. Maria: "Ze krijgen heel veel liefde en waardering terug, dat weet ik zeker."

Stichting Mee-Doen Purmerend, waarbij inmiddels ook Beemster is aangesloten, heeft 800 'leden' oftewel mensen die de nieuwsbrief met activiteiten krijgen en zich kunnen opgeven voor de uitjes. Zo kan men vrijdag 19 november mee op een herfsttocht door het Gooi, inclusief pannenkoeken eten. Dinsdag 23 november staat een trip naar het Singer Museum in Laren op het programma. Een dag later gevolgd door een geheel verzorgde verrassingstocht. Vrijdag 26 november gaat de reis naar Egmond aan Zee en dinsdag 30 november krijgt de herfsttocht naar het Gooi een vervolg.


Zij die zich geroepen voelen om te helpen bij de maandelijkse zwemactiviteit in Amsterdam-Noord kunnen Maria Deen bellen voor meer informatie. Haar telefoonnummer is 06 10 50 36 40. Meer info over de stichting is te vinden op de website www.stichting-mee-doen-purmerend.nl