De leden van de Sportraad Purmerend.
De leden van de Sportraad Purmerend. (Foto: aangeleverd)

Sportraad Purmerend: is Sport akkoord?

In 2019 is het initiatief ontstaan om een nationaal sportakkoord te sluiten met als doel dat iedereen echt plezier in sport kan hebben, nu en in de toekomst. Het lijkt een open deur. Maar als je echt voor dit doel wilt gaan dan is er werk aan de winkel. Hoewel wij in Purmerend en Beemster niet mogen mopperen over het bewegingsaanbod, accommodaties en initiatieven blijven er ook hier genoeg uitdagingen om aan deze doelstelling te voldoen.

Ook in Purmerend en Beemster is er een lokaal akkoord gesloten tussen gemeente, Spurd, Sportraad, onderwijs, Clup en H20. In dit akkoord staan veel zaken benoemd. Zaken die grotendeels buiten het reguliere bewegingsaanbod vallen.

Een voorbeeld hiervan is de aandacht voor inclusief sporten en bewegen. Hierbij mag geen sprake zijn van uitsluiting, vanuit de gedachte dat iedereen gelijkwaardig is en gelijke rechten heeft. Nog steeds blijkt uit lokale cijfers dat bepaalde groepen op basis van etnische achtergrond, fysieke of geestelijke beperkingen, geaardheid of financiële toestand niet in staat zijn deel te nemen aan sport en bewegen.

Ook wordt inmiddels al bij 15 scholen in het lager onderwijs een scan uitgevoerd voor het monitoren van de beweegontwikkeling en de beweegkwaliteit van de kinderen. Aan de hand van de scores kan worden ingezet op een gericht bewegingsaanbod om de motorische ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Een ander voorbeeld is het aanbieden van maatwerkondersteuning aan de georganiseerde sport specifiek voor ouderen zoals advies, ontwikkeling en uitvoering van beweegprogramma's.

Recentelijk is een eerste sportcafé georganiseerd voor sportbestuurders, vrijwilligers, trainers/coaches. Door het behandelen van een aantal thema’s is o.a. de mogelijkheid geboden de onderlinge samenwerking tussen sportaanbieders te stimuleren en sport en maatschappelijke partijen bij elkaar te brengen.

Met deze paar voorbeelden geven wij al de waarde aan van het akkoord. Met het budget wat hieraan vast zit wordt extra stimulans geboden aan de nodige ontwikkelingen.

Na de verkiezingen wordt er door het nieuwe bestuur van Purmerend een coalitieakkoord gesloten. Wij gaan ervan uit, kijkende naar de programma’s, dat sport en bewegen hierbij weer een belangrijk onderdeel vormt. Inspirerend en ondersteunend hierbij kan het sportakkoord zijn.

Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl