Forum voor Demagogie

Een politicus of andere volksleider die door middel van retorische middelen, leugenachtige voorstellingen en valse leuzen de volksmassa opruit en in beweging brengt wordt ook wel een demagoog of volksmenner genoemd. (bron: Wikipedia)

Volgende week mogen we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Veel partijen (ik vind te veel) dingen naar een zetel in de raad. Zo ook de partij van ene Baudet. Merkwaardig toch. Om in een gemeenteraad zitting te nemen, moet de gekozene woonachtig zijn in de betreffende gemeente. Vaststaat dat lijsttrekker Pardoen dat niet is en dat hetzelfde geldt voor de nummers 8, 9 en 10 van die lijst. In hoeverre is die partij serieus bezig? Immers, iemand kiezen die niet de raad in mag (domweg omdat niet voldaan wordt aan hetgeen de wet voorschrijft) is een vorm van kiezersbedrog. Ook de Piratenpartij heeft kandidaten die niet in onze stad of polder wonen. Maar goed, dat zijn neppiraten en om daar in te geloven ben ik te oud. 

Maak gebruik van je stemrecht, en gebruik daarbij alsjeblieft het gezonde verstand. Probeer eens na te gaan wat de partijen beloofden en hebben bereikt. Deden de huidige coalitiepartijen het goed of slecht? De oppositie wist in de bijna afgelopen raadsperiode weinig deuken in het pakje boter te slaan. Wat heb je aan een grote mond of (gespeelde) verontwaardiging als je er niets mee bereikt? Waarom op een kleine partij (één zetel) stemmen als je bij voorbaat weet dat die partij nooit het hele speelveld kan overzien of bedienen? Landelijke partijen kunnen – desgewenst – een beroep doen op een partijbureau of wetenschappelijk instituut. Lokale partijen ontberen die mogelijkheid. 

Kortom, ga stemmen, weet waarom en wat je kiest, gebruik je verstand en realiseer je dat je uiteindelijk het gemeentebestuur krijgt wat je hebt verdiend.