Scène uit de documentaire over Oliver Sacks.
Scène uit de documentaire over Oliver Sacks. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend de komende dagen draait in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdagavond 19 en zondagmiddag 21 november Oliver Sacks: His own life van de regisseur Ric Burns, Verenigde Staten, 2019, 111’.

Op 15 januari 2015, een paar weken na het afronden van zijn memoires, ontdekt Oliver Sacks dat de zeldzame vorm van kanker waarvoor hij zeven jaar eerder was behandeld, is teruggekeerd en dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Een maand later zit hij in zijn appartement in New York klaar voor een marathonreeks van gefilmde interviews. Tachtig uur lang, omringd door familie en vrienden, en ondersteund door zijn notitieboekjes van de voorbije zestig jaar, spreekt Sacks over zijn leven en werk, zijn blijvende verwondering over de wereld en de plaats van de mens erin.

Deze documentaire vertelt het verhaal van één van de meest bekende neurowetenschappers van de afgelopen decennia: Oliver Sacks. Een persoonlijk levensverhaal over zijn worstelingen met homofobie, verslavingen en zijn pogingen om acceptatie te krijgen voor zijn ongebruikelijke, wetenschappelijke ideeën. De film is een samenwerking met het Humanistisch Verbond, met een nabespreking.

Zaterdagavond 20 en dinsdagmiddag 23 november Aznavour: Le regard de Charles van Marc di Domenico, Frankrijk, 2019, 83’.

In de maanden voor zijn dood in 2018, nodigde Charles Aznavour de filmmaker Marc di Domenico uit in zijn huis. Hij liet hem zijn archiefkamer zien. Daar stonden dozen vol filmrollen, met een eenvoudige handcamera geschoten door Aznavour zelf, tussen 1948 en 1982. Met de aanwijzing: Kijk maar of je er iets mee kunt. 

Di Domenico moet niet hebben geweten wat hij zag. Aznavour, zanger en schrijver van meer dan 1000 chansons, documenteerde zijn eigen leven met een bijna obsessieve precisie, vooral zijn bestaan naast het podium: zijn liefdes, zijn reizen en zijn kinderen. De zanger had de beelden nooit teruggezien, toch spat de ambitie van de man die vanuit de grootste ster van het Franse lied werd, af van zijn camerawerk.

Dinsdagavond 23 november The painter and the thief van Benjamin Ree, Noorwegen / Verenigde Staten, 2020, 107’.

De diefstal van twee waardevolle schilderijen is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap in ‘The painter and the thief'. Aan de hand van bewakingscamerabeelden spoort de gedupeerde kunstenaar de drugsverslaafde dief van haar werk op en confronteert hem in de rechtbank. Als compensatie vraagt ze hem te poseren voor een portret. Als Barbora aan Bertil vraagt waarom hij haar schilderijen heeft gestolen, aarzelt hij geen moment: "Because they were beautiful.” Het is dan ook duidelijk waarom hij ingaat op haar uitnodiging om model te staan voor haar werk. De schildersessies gaan gepaard met diepgaande gesprekken en er ontstaat een band. Dat kan niet voorkomen dat zijn zelfdestructieve gedrag hem eerst in het ziekenhuis en later in de gevangenis doet belanden. Door heen en weer te schakelen in de tijden tussen perspectieven schetst regisseur Benjamin Ree een emotioneel maar onsentimenteel psychologisch dubbelportret. Het onwaarschijnlijke duo blijkt in de grond geestverwant.


De voorstellingen beginnen 's middags om 13.30 uur en 's avonds om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00). In verband met de Coronamaatregelen alleen toegang met een coronatoegangsbewijs en legitimatie. Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

Afbeelding