Erwin Westerbeek achter de knoppen in de studio.
Erwin Westerbeek achter de knoppen in de studio. (Foto: Han Giskes)

Wederopstanding Waterland Radio

PURMEREND - Waterland Radio, voorheen ziekenomroep PRO (Purmerendse Radio Omroep), is sinds kort geen vereniging meer maar een stichting. Reden: de strengere regels die sinds juli dit jaar gelden voor de vereniging als rechtspersoon, zijn voor de vrijwilligers van de oudste ziekenomroep van Nederland niet meer te doen. Voorzitter Erwin Westerbeek legt uit waarom.

Voorzitter Erwin Westerbeek: "Wij blijven strijden"

,,Wij zijn stuk voor stuk niet gek op vergaderen en notuleren, dus het vinden van bestuursleden was voor ons altijd al een probleem. En aangezien het voor verenigingen vanaf 1 juli verplicht is om een bestuur te hebben met daarin minimaal een voorzitter, penningmeester en secretaris, én er ook nog meerdere keren per jaar een ledenvergadering moet worden gehouden, zijn we maar geswitcht naar een stichting. Nu hebben we slechts 1 bestuurder, namelijk ik zelf, en zijn we van alle vergaderstress af.”, knipoogt Erwin.


Het beëindigen van de vereniging had volgens Westerbeek echter ook nog een andere reden. ,,Om dat uit te leggen moet ik even terug in de tijd. Voorheen ging de PRO als ziekenomroep langs alle patiënten voor verzoekplaatjes. Patiënten konden dus op een hele interactieve manier naar de radio luisteren. Dit was echter allemaal nog in de tijd dat men alleen kon kiezen uit Hilversum 1, 2 of 3. Nu krijgt men in het ziekenhuis een iPad met daarop Netflix en Spotify. Bovendien kunnen ze kiezen uit tig radiostations. Voor veel leden was die ontwikkeling reden om ermee te stoppen. Echter zijn wij met een gepassioneerd groepje verder gegaan.”

Eigen geluid

Vandaag de dag is het voor Waterland Radio echter nog een hele opgave om zich te onderscheiden. Toch is Erwin overtuigd van het eigen geluid van de zender. ,,Wij staan vooral voor zogenaamde ‘personality radio’. Het Amerikaanse icoon Howard Stern is daarin ons grote voorbeeld. In Nederland werd zijn stijl o.a. gekopieerd door Jeroen van Inkel en Ruud de Wild. Overigens is Eddie Keur, vervanger van Ruud de Wild op Radio 2, nog een bekende uit mijn piratentijd”, lacht Westerbeek. ,,Ook Eddie staat voor dezelfde stijl, die staat voor gedurfde maar vooral ‘vrije’ radio. Een voorbeeld is het programma Wekker Radio wat ik presenteer op zondagochtend. Samen met mijn vrouw Fiona praten we dan in Podcast-stijl vrijuit over zaken als seks, relaties en onze eigen echtelijke ruzies. Het leuke is dat luisteraars daarop kunnen reageren via whatsapp, waar wij dan weer op inhaken. Zo wordt het lekker interactief.”

Ondanks meegaan met de tijd, waaronder uitzending via internet en lancering van een eigen app waar patiënten en familie liedjes kunnen aanvragen, blijft het voortbestaan een strijd. ,,Op dit moment zenden we in verband met een verbouwing uit vanuit een kamertje in het ziekenhuis”, zegt Erwin. ,,Als die kamer nodig is voor coronapatiënten, moeten we er echter weer uit. Gelukkig is het voor 99% zeker dat we na de verbouwing weer een eigen ruimte hebben, echter zijn we er dan nog niet. Jaarlijks moeten we namelijk veel kosten maken, waaronder voor onderhoud aan onze apparatuur, abonnementen op software en Buma/Stemra rechten."

Geen subsidie

Westerbeek vindt het jammer dat Waterland Radio geen subsidie van de gemeente of een vergoeding van het ziekenhuis krijgt. "Bij deze roep ik dan ook bedrijven op om ons te sponsoren in ruil voor reclame. Met een paar honderd vaste luisteraars in Purmerend is er zeker bereik. Ook hopen we op donaties, dit kan via onze site: www.waterlandradio.nl. Waterland Radio is een mooie Purmerendse traditie en moet blijven voortbestaan!”, zegt hij tot slot.


VINCENT JANSEN