Via hologramprojectie kan een overleden persoon de gasten toespreken.
Via hologramprojectie kan een overleden persoon de gasten toespreken. (Foto: Adobe Stock)

Levensecht via hologramprojectie

REGIO - Overleden, maar toch een levensechte ervaring. Met hologramprojectie kan een overleden persoon levensecht in beeld worden gebracht. Zo schitterden Michael Jackson, André Hazes en Tupac al eens postuum op als hologram op het podium.

Nu deze technieken zich razendsnel ontwikkelen en betaalbaarder worden, zijn hologrammen binnenkort ook voor gewone stervelingen bereikbaar. Zelf een speech geven op je eigen uitvaart? Het klinkt misschien nog ver weg, maar toch gaat dit echt gebeuren.

Blijvende herinnering

De video wordt dan vooraf opgenomen en de overleden persoon is van top tot teen zichtbaar op zijn eigen uitvaart, inclusief de unieke non-verbale communicatie en maniertjes. Het is dan mogelijk de gasten levensecht toe te spreken en ze een unieke, blijvende herinnering na te laten.

Een hologram geeft een driedimensionaal beeld van een object weer dat door lichtinval tastbaar lijkt als ruimtelijk object. Omdat een geavanceerd hologram volledig bewerkt is, kun je - zelfs een overleden persoon - van alles kunt laten doen en zeggen.

Nepnieuws mogelijk

Daar schuilt ook een gevaar in, want zo kan het bewerkt worden tot iets ongewenst. Een overleden personen zou zelfs nepnieuws kunnen verspreiden. Dat is een van de dingen waar bij hologrammen rekening mee moet worden gehouden.

Het kan nog wel even kan duren voordat hologrammen op uitvaarten echt geaccepteerd worden. Het levensgroot laten zien van een dierbare heeft nogal impact en kan heel verwarrend zijn. Het zal een kwestie van tijd zijn, zoals dat bij alle nieuwe technologieën het geval is. Zeker is dat hologramprojectie een steeds belangrijke rol gaat spelen bij uitvaarten.