Lintjesregen

Volgende week is het weer zover. De Koning verjaart en dus regent het de dag ervoor weer lintjes. Op maandag 26 april wordt bij een aantal stadgenoten de versierselen opgespeld. Versierselen die horen bij de Koninklijke Onderscheiding.

Ook dit jaar zullen de gebruikelijke smoesjes - om de gelukkigen naar het gemeentehuis te lokken - achterwege blijven. Corona zorgt voor het 2e jaar op rij dat er een alternatieve uitreiking plaatsvindt. Hoe precies is nog een verrassing.

Niet minder feestelijk

Het zal er voor de ontvangers van de onderscheiding niet minder feestelijk om zijn. Want feestelijk is het natuurlijk wel. De meeste lintjes gaan naar mensen die zich op een bijzondere manier hebben weten te onderscheiden in onze samenleving.

Cement tussen stenen

Vaak zijn het mensen die zich tientallen jaren hebben ingezet voor een zangkoor, een kaartclub, de voetbalvereniging of het muziekkorps. Terecht dat zij worden onderscheiden. Zij vormen immers het cement tussen de stenen die men ‘onze samenleving’ noemt.

Een nadeel is echter wel dat er naast de ‘geridderden’ nog vele tientallen, zo niet honderden mensen zijn die ook een lintje verdienen. De mantelzorgers, de papierprikkers, de schuldhulpmaatjes, de …. ik kan het rijtje moeiteloos aanvullen. Koninklijke onderscheidingen hebben het grote nadeel dat zij die niet worden onderscheiden zich miskend voelen. Dat is jammer en zal nimmer de bedoeling zijn geweest van het fenomeen ‘lintjesregen’.

Schrale troost

Laat het voor al diegenen die wel voor een lintje kwalificeren, maar er geen een krijgen een schrale troost zijn. Een lintje geeft geen korting in de supermarkt of vrijstelling van belastingen.