Afbeelding
Vrijwilligers gaan vier locaties omtoveren tot bloemenweide. (Foto: aangeleverd)

'Vergroenen Purmerend' gaat van start

PURMEREND - Het project Vergroening Purmerend van de Werkgroep Vergroening Purmerend van Milieudefensie Purmerend is één van de vrijwilligersprojecten waaraan een subsidie is toegekend door de provincie Noord-Holland. De provincie had ruim 100.000 euro in het Groene Fonds waarop organisaties konden inschrijven. De jury honoreerde in totaal 41 projecten waaronder naast Vergroening Purmerend ook het Bijen-leerpad in de Wereldtuin, de oude pastorietuin van Westbeemster, Beheer bloemrijke veenmosrietlanden van werkgroep Kwadijkse Vlot en de Insectentuin van Stichting Anthidium in Ilpendam. De Werkgroep Vergroening Purmerend startte op 22 april, Nationale Zaaidag, met het inzaaien van 1012 m2 grond, verdeeld over vier locaties in de stad.

De Provincie Noord-Holland stimuleert groen vrijwilligerswerk graag en betrekt burgers actief bij groen om onze soortenrijkdom (biodiversiteit) te vergroten en plant- en diersoorten beschermen. Daarom stelt de provincie jaarlijks € 708.000 beschikbaar voor het totaalprogramma Betrekken bij Groen van de samenwerkende Terrein Beherende Organisaties, waarvan dit jaar ruim een ton is bestemd voor het Fonds Betrekken bij Groen. Dit Fonds geeft bestaande en nieuwe initiatieven en ideeën voor groen vrijwilligerswerk een extra kans.

Biodiversiteit

In de Werkgroep Vergroening Purmerend hebben, vanuit de lokale afdeling van Milieudefensie, zo'n tien vrijwilligers zich vanaf het najaar van 2020 verenigd. Het doel is de kale, saaie stukken grond in de wijken te vergroenen met het inzaaien van bloemenmengsels. Dit komt de biodiversiteit ten goede, en ook de insecten en het klimaat omdat groen meer koelte geeft en meer regenwater opvangt dan zand of steen, maar zeker ook het leefgenot van bewoners.

De werkgroep heeft, samen met bewoners en de gemeente, gekozen voor vier locaties om in te zaaien: langs de Westerweg bij de Brantjesstraat, Park “ de Uitvlugt” aan de Grotenhuysweg, de Edisonweg, en de Narcissenstraat. De bewoners zijn en blijven ook in de komende maanden actief betrokken bij het inzaaien en het onderhoud in de komende maanden/jaren. Zo kunnen ze zien hoe die kale plekken langzaam veranderen in bloemenweiden met vlinders, wilde bijen, andere insecten, vogels e.d.

Financiers

Naast de provincie financiert ook de gemeente mee aan de Vergroening, Milieudefensie zelf, en de Rotary Purmerend.

Mee doen als vrijwilliger?

Stuur een mailen naar: purmerend@milieudefensie.nl. Geef aan wat je zou willen doen en op welke locatie, en vermeld je naam, postadres, mailadres en tel.nr. Milieudefensie koppelt je dan aan de locatie- coördinator. Alle vrijwilligers krijgen instructie over inzaaien en onderhoud van de bloemenweiden.

Afbeelding
Afbeelding