Bloedprikken in het BovenIJ.
Bloedprikken in het BovenIJ. (Foto: Henk Rougoor)

Bloedprikken BovenIJ voortaan op afspraak

Zorg

NOORD – In het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord kan iedereen - met een verwijzing – zelf zijn afspraak maken voor bloedprikken. “Het zal misschien even wennen zijn, maar uiteindelijk biedt deze nieuwe werkwijze veel voordelen”, zegt hoofd van het laboratorium, Helen Brantjes.

Door Wendy Ruittemanz

Minder wachttijd, meer rust en volop persoonlijke aandacht

Gemiddeld bezoeken zo’n 250 patiënten per dag de bloedafname poli, die hiermee de drukst bezochte afdeling van het ziekenhuis is. “Dat zijn natuurlijk enorm veel mensen die ons ook nog eens vooral ’s ochtends bezoeken. Maar er is eigenlijk maar weinig reden om dat alleen in de ochtend te doen”, vervolgt Brantjes. “Doordat die piek vooral in de ochtend was moesten patiënten soms wel anderhalf uur wachten voordat ze aan de beurt waren. Door op afspraak te gaan werken kunnen we het bezoek beter spreiden over de dag. Minder bezoekers tegelijkertijd betekent ook een kleinere kans om corona te verspreiden. Verder heb je op deze manier geen bomvolle wachtruimtes en dat geeft rust. Bovendien zorgt het ervoor dat de mensen daadwerkelijk geholpen worden op het moment van de afspraak en dat er geen lange wachttijd meer is. Een ander bijkomend voordeel is dat we nu extra tijd voor de patiënt kunnen nemen waar dat nodig is.”

Tekst gaat verder onder de foto


Hoofd van het laboratorium, Helen Brantjes. (Foto: Henk Rougoor)

Digituin

Patiënten kiezen zelf het tijdstip voor een afspraak. “Het maken van een afspraak is overigens eenvoudig. Dit kan via het verwijsnummer van de huisarts of verloskundige in het patiëntenportaal ‘Mijn BovenIJ’ dat te vinden is op www.bovenij.nl. Bij een verwijzing door een specialist kan de polimedewerker de afspraak voor het bloedprikken meteen inplannen. In de eerste periode word je ook bij de poli bloedafname geholpen bij het maken van een afspraak. Natuurlijk kun je ook vragen stellen via de BeterDichtbij-app. Mocht je er toch niet uit kunnen komen, dan is er sinds kort de Digituin. Hier zitten vrijwilligers klaar die de patiënten meteen op weg helpen. Meer gemak, rust en persoonlijke aandacht; zo verbeteren we onze service.”