Een sfeervolle tuin is in de maak. Vanaf links: Mirei, Ralph en Damon.
Een sfeervolle tuin is in de maak. Vanaf links: Mirei, Ralph en Damon. (Foto: Rodi Media/MvS)

Initiatief ‘Tegels eruit, groen erin!’ slaat aan

Algemeen

NOORD - Tuinen groener, gezonder en klimaatbestendiger maken – dat had zelfstandig groeninitiator Ralph Stuyver voor ogen toen hij in Amsterdam met het initiatief ‘Tegels eruit, groen erin!’ startte. Het slaat aan, zeker in Tuindorp Oostzaan, waar steeds meer tuintegels plaats maken voor graszoden, mos en boompjes. Bijvoorbeeld bij Damon en Mirei aan de Pomonastraat. 

Door Marcel van Stigt 

Een paar boompjes, een perkje met mos en ruimte voor gras. De contouren van een groene, sfeervolle tuin zijn al zichtbaar. Nog even wachten tot het voorjaar en dan is het ideale plaatje gerealiseerd en kunnen Damon en Mirei daar volop van genieten. De tuin lag er heel anders bij toen ze een jaar geleden naar de Pomonastraat verhuisden. Mirei: “We komen uit het centrum van Amsterdam en daar konden we niks. Maar hier wel.” 

Damon: “De tuin was helemaal betegeld, maar we wilden er iets anders mee. Maar waar moesten we met die vierenvijftig tegels van zestig bij zestig centimeter heen? En net op dat moment zagen we een flyer van ‘Tegels eruit, groen erin!’. We hebben ons aangemeld en Ralph heeft ons op weg geholpen.” 

Ralph Stuyver - zelfstandig groeninitiator - timmert in Amsterdam stevig aan de weg met ‘Tegels eruit, groen erin!’. En met succes. “Bewoners doen graag iets met hun tuin, maar hoe? Daar ondersteunen we bij. We geven advies voor de inrichting van de tuin, laten de tegels desgewenst afvoeren, leveren materiaal en helpen eventueel bij het aanvragen van een subsidie voor het planten van bomen, want daar zijn mogelijkheden. Mensen denken vaak: met tegels heb je minder onderhoud. Maar dat is niet zo. Er groeit mos op dat je moet weghalen. Bovendien: steen geeft warmte af in de hete zomers. Dat is goed voor een pizza-oven, maar niet voor mensen.” 

Juist in Tuindorp Oostzaan zorgen de vele tegeltuinen voor problemen. Het grondwater blijft staan en dat wordt verergerd omdat dit deel van Amsterdam-Noord onder het NAP ligt. Werk aan de winkel voor ‘Tegels eruit, groen erin!’. 

“Drie jaar geleden ben ik, in samenwerking met tuinontwerpster Rania Siona, met het initiatief begonnen in Amsterdam-West”, vertelt hij. “In totaal zijn tweehonderdvijftig tuinen aangelegd. We geven een uurtje advies en inspiratie en dan gaan de mensen aan de slag. Ook in Tuindorp Oostzaan zijn we van start gegaan, samen met Peter Duitman. We hebben flyers rondgestuurd en dat leverde ongeveer honderdtachtig aanmeldingen op.” Daar zaten Damon en Mirei tussen. Zij kwamen in de tweede ronde aan bod dankzij een financiële bijdrage van de Regio Deal ZaanIJ. Damon: “Eerst hadden we nog geen ideeën, maar die hadden we wel na de adviezen van Ralph en Rania. Die hebben we tijdens een Zoom-meeting gekregen. Bij het initiatief zelf zijn we begeleid.”

De Regio Deal stimuleert onder andere een groene en veilige leefomgeving voor bewoners in de regio ZaanIJ, en meer sociale cohesie. De Regio Deal ZaanIJ is een samenwerking tussen het Rijk, de gemeentes Zaanstad, Amsterdam en Oostzaan en de provincie.

‘Tegels eruit, groen erin!’ brengt een mooie, duurzame wisselwerking met zich mee. Tegels die ergens worden weggehaald, komen elders weer van pas; niet door ze juist daar in de tuin te leggen, maar als decoratieve elementen. En het koppelt groene behoeften van bewoners. Zo dient het verschillende doelen en worden diverse partijen daar wijzer van. Ralph Stuyver is dan ook niet alleen groeninitiator, maar ook bemiddelaar tussen vraag en aanbod. 

Bij Damon en Mirei gaat hij nog een stap verder. Ook hun voortuin komt aan de beurt. De coniferen die daar staan gaan weg en daar is al een andere bestemming voor. Damon: “In plaats van de coniferen komen hier een haag en een grindpaadje. De buurt fleurt daarmee wat op en hiermee willen we het voorbeeld geven. In de hoop dat buurtbewoners gaan denken: wat kunnen we zelf doen, hoe klein ook?” 

Meer weten? Kijk op www.tegelseruit.nl. Meer info over de Regio Deal ZaanIJ: https://bit.ly/regio-deal-zaanij.