Albemarle wil goede buur blijven, maar op afstand


Vervolg voorpagina

'Houd afstand'

Het is mede vanwege die ‘beeldvorming' dat Albemarle bezwaar maakt tegen de plannen voor het Hamerkwartier, waar 6700 nieuwe woningen moeten komen, deels op een steenworp afstand (150 meter, waar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten minimaal 700 meter adviseert). Met als toppunt, dichtbij Albemarle, het bouw de Hamerkop, liefst 120 meter (slechts 15 meter lager dan de Rembrandttoren, zonder de mast). 

"Vast een prachtig uitzicht, maar je zit naast een chemische fabriek. Nieuwe bewoners zijn zich er waarschijnlijk niet van bewust dat die dag en nacht draait en een achtergrond creëert van licht en geluid. Wij denken dat dit op den duur gaat irriteren en dat daardoor het woon- en leefplezier langzaam verdwijnt. Dan gaan ze naar ons kijken en moeten wij het oplossen. Daarom zeggen wij nu al: gemeente, doe dat nou niet, houd afstand.”

Oostbrug

Op de website van Albemarle wordt ook de geplande aanlanding van de nieuwe Oostbrug ongelukkig genoemd. Het bedrijf wees er in de onlangs gehouden inspraakronde op dat de brug op slechts 20 meter van de fabriek komt te liggen. Voor het transport over de weg pleitte Albemarle eerder voor een directe aansluiting naar de A10, langs de aanvankelijk als autoweg geplande Schellingwouderbaan. Nu deze er alleen als fietspad en OV-verbinding komt, kiest het bedrijf voor meer vervoer over water, dus minder verkeer door de wijken.

Zorgpicht

Naar eigen zeggen komt Albemarle tegen de voorgenomen woningbouw in het Hamerkwartier in actie vanwege de ‘zorgplicht’ die het bedrijf voor zijn omgeving voelt, maar ook om te voorkomen dat mensen gaan klagen: “Wij willen niet dat problemen die voortkomen uit de beeldvorming over chemische industrie van tevoren worden afgewenteld op bewoners en op ons bedrijf”. Verplaatsing van de fabriek is niet aan de orde: “Wij hebben geen verhuisplannen”. Albemarle is eigenaar van de grond.

Goede buren

‘Graag goede buren, maar op afstand’, is de strekking van de ‘zienswijze’ die het bedrijf indiende over de plannen voor het Hamerkwartier. Albemarle bepleit een kloeke groene buffer tussen haar terrein en de nieuwe wijk, waardoor tevens het Vliegenbos wordt verbonden met het IJ. Nu al beijveren ‘vogelfanaten’ onder het personeel zich voor een groene corridor waardoor vogels gemakkelijker van het bos naar het IJ kunnen. Het bedrijf heeft scherpe kritiek op de onzorgvuldigheid waarmee de gemeente zijns inziens onderzoek voor de bouwplannen liet uitvoeren, onder meer voor de Milieu Effectrapportage (MER). Met instemming reageert Albemarle dan ook op de aankondiging door de gemeente van aanvullend (belevings-)onderzoek. Een inhoudelijke reactie op haar zijn bezwaren kreeg het bedrijf echter nog niet.

Fnuikt het bedrijf nu de grootscheepse ambities van Amsterdam op het gebied van woningbouw? “Je kunt dergelijke plannen beter verwezenlijken als je alle verschillende belanghebbenden eerder actief in het proces betrekt”, menen zij. “Daar ligt de sleutel. Dat lijkt aanvankelijk vertragend te werken, maar wij zijn ervan overtuigd dat het uiteindelijk effectiever is. Wij zetten de hakken niet in het zand, we willen er samen uitkomen.”