Stadsdeelvoorzitter Erna Berends knipt het lintje door.
Stadsdeelvoorzitter Erna Berends knipt het lintje door. (Foto: Rob Beense)

Samen en toch zelfstandig wonen

NOORD - In Het Nieuwe Schouw in Amsterdam-Noord is donderdag een twintigtal geclusterde woningen voor Iraanse ouderen geopend.

Dit is één van de eerste concrete resultaten van de intentieverklaring die Wethouder Ivens op 1 juli 2020 met maar liefst 22 andere partijen ondertekende: woningcorporaties, marktpartijen, zorgaanbieders, kennispartners en bewonersvertegenwoordigers. Samen hebben zij de handen ineengeslagen om meer geclusterde woonvormen voor senioren te realiseren in Amsterdam. Stadgenoot heeft in samenwerking met Stichting WoonSaem in korte tijd in een lopend woningbouwproject ruimte weten te maken voor een woongroep voor ouderen met een Iraanse achtergrond. De Iraanse bewoners delen een gemeenschappelijke ruimte waarin de stichting Andishe activiteiten aanbiedt. Deze ruimte is geopend door wethouder Ivens (Wonen). Hij kreeg de sleutel uit handen van Marien de Langen van Stadgenoot. “De bewoners hadden al jaren de wens om dichter bij elkaar te wonen in Noord. Dat dit nu door deze samenwerking gelukt is maakt vandaag een extra feestelijke dag”, aldus stadsdeelvoorzitter Erna Berends.

"Geclusterd wonen draagt bij aan kwaliteit van leven, het vergroten van de zelfredzaamheid, het verminde­ren van eenzaamheid en daardoor aan een afname van zorg en ondersteuningsbehoefte. In elkaars nabijheid, met omkijken naar elkaar en met meer woonplezier. Ook bevordert het de doorstroming op de woningmarkt."

Afbeelding