Peter Duitman heeft het initiatief genomen.
Peter Duitman heeft het initiatief genomen. (Foto: Rodi Media/MvS)

De buurtmoestuin is ‘booming’

NOORD - Lekker buiten zijn, je eigen groente en fruit telen en buurtbewoners ontmoeten. Dat kan bij buurtmoestuin Eeuwige Moes bij het Orionplantsoen in Tuindorp Oostzaan. Het is een van de tientallen buurttuintjes die in Amsterdam ontstaan, niet toevallig in een tijd vol beperkingen en een gebrek aan sociaal contact. Op vrijdag 29 mei staat van 11.00 tot 14.00 uur de maandelijkse werkdag op het programma. Een mooie gelegenheid voor een nadere kennismaking.

door Marcel van Stigt

De buurtmoestuin in Amsterdam, en zeker ook in het noordelijke stadsdeel, is ‘booming’. Sinds vorig jaar zijn er pakweg veertig ontstaan, tegelijkertijd met de coronacrisis. Toeval? Allerminst. De opgelegde beperkingen en het verplichte thuiszitten gingen immers steeds meer tegenstaan. Sociale contacten werden gemist, de verveling sloeg toe en men zocht een uitweg. En hoe leuk is het dan niet om in je eigen woonomgeving, in de buitenlucht aan een laagdrempelige, plezierige activiteit deel te nemen en je buren weer eens te spreken?

Zo dacht Peter Duitman er ook over. “Acht jaar geleden woonde ik in Heerde en daar was ik al een moestuin begonnen. En toen ik naar Tuindorp Oostzaan verhuisde wilde ik een buurtmoestuin bij het Orionplantsoen. Daar zou men dan eetbare groente kunnen telen. De gemeente reageerde enthousiast en wilde eraan meewerken. Daarna ben ik langs de deuren gegaan en dat leverde leuke reacties op. De een wilde meedoen, de ander niet, maar vond het wel een prima idee.”

Wormenhotel

Zo ontstond de buurtmoestuin, gedoopt tot Eeuwige Moes. Twee stukjes grond werden verlost van de dikke heggen die daar groeiden en met een vast team van vijf à zes man uit de directe omgeving ging men aan de slag. Maandelijks komen ze bijeen voor het benodigde onderhoud. Er zijn ook buurtbewoners die niet zelf met de handen door de aarde woelen, maar toch meewerken, bijvoorbeeld door een tuinslang beschikbaar te stellen. En de gemeente heeft een wormenhotel geschonken, dat compost oplevert.

Permacultuur

“Wat hier groeit is allemaal permacultuur”, stelt Duitman. “Blijvende groente, maar ook vruchten en kruiden, en alles in harmonie met de natuur. Bij het opzetten van een buurtmoestuin komt veel kijken. Het is best ingewikkeld en je moet aan veel voorwaarden voldoen. Als Groen Coach Coördinator van het Stadsdeel Noord help ik mensen daarbij. Maar zodra een moestuin er ligt, zit er niet veel onderhoud aan vast. En elk jaar hebben we een mooie oogst.”

Kijkje nemen of meewerken? Op vrijdag 29 mei is er weer een werkdag van 11.00 tot 14.00 uur. Meld je aan bij Peter Duitman, peter@groeizaamprojecten.nl.