Marian samen met haar maatje.
Marian samen met haar maatje. (Foto: Jackie Mulder)

Marian

NOORD - Elke maand zetten we een Noordse vrijwilliger in het zonnetje. Deze keer is dat Marian (71), zij is taalmaatje van de Marokkaanse Sonya (43). “Ik ben een nepoma!”

Wie ben je?

“Ik ben Marian en woon 33 jaar in Amsterdam Noord. Ik heb altijd gewerkt als maatschappelijk werker. Daarnaast heb ik me altijd in gezet als vrijwilliger. Toen mijn zoon op turnles ging bij S.V. Vriendschap, ging ik in het bestuur en later heb ik ook enkele uren les gegeven als turnleidster. Na mijn pensioen zocht ik iets om overdag mee bezig te zijn. In de bibliotheek kwam ik een folder tegen met daarop een oproep voor vrijwilligers voor het taalmaatjesproject van het ABC Amsterdam. Ik hou van mensen, andere culturen en kinderen, dus dat leek mij wel wat.”

Hoe maak jij impact?

“Als taalmaatjesvrijwilliger kom ik bij mensen thuis, veelal bij moeders die, doordat zij jonge kinderen hebben, niet veel buiten de deur dingen kunnen doen, en daardoor weinig Nederlands kunnen oefenen. Ik ben acht jaar geleden begonnen en heb al een Egyptische, Griekse, Irakese, een Syrische vrouw Nederlandse les gegeven. Nu geef ik les aan de Marokkaanse Sonya. Ze woont sinds 2014 in Amsterdam, met haar man en twee kinderen van 4 en 6 jaar. Ik help haar met praten, lezen en schrijven. We doen oefeningen en rollenspellen.”

Wat vind je leuk hieraan?

“Sonya is een goede leerling, ze kan goed leren. En het is gezellig bij Sonya, ze bakt vaak koekjes die we tijdens de les opeten. Als de kinderen thuis zijn laat ik Sonya een kinderboek voorlezen. Ook tekenen we samen met de kinderen en praten dan veel met elkaar. Bij het taalmaatjesproject ga je ook 1 x per 10 lessen een buitenles doen; dan gaan we bijvoorbeeld meedoen aan een gratis fietsles, of we gaan naar een kringloopwinkel, of de bibliotheek.”

Wat brengt dit jou?

“Dat je vooruitgang ziet, dat iemand z’n examen haalt. Maar ook het plezier in het contact, Sonya en ik hebben een warme band. En ook is er een klik met de kinderen. Zelf heb ik geen kleinkinderen, maar zo geniet ik toch van kinderen. Zij vragen regelmatig aan Sonya: ‘Komt oma vandaag?’ Haha, ik ben een nep oma!”


Ook vrijwilligerswerk doen? Maak een afspraak met Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Vestiging Noord, 06-11283285 of kijk op www.vca.nu.