Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Zure praat

LANDSMEER - Na twee tijdelijke burgemeesters krijgt Landsmeer weer een officiële ‘volledige’ burgemeester. De nieuwe burgemeester wordt voor de gebruikelijke periode van 6 jaar aangesteld en wordt daarmee de achtste in 20 jaar tijd.

De gemeenteraad besloot vorige week Léon de Lange voor te dragen als nieuwe burgemeester. Wat nu volgt, is een procedure die er uiteindelijk toe moet leiden dat burgemeesterskandidaat De Lange wordt benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (‘de Kroon’). Als alles goed gaat, wordt hij in mei van dit jaar officieel beëdigd als burgemeester van Landsmeer. De Lange is sinds 2009 lid van D66 en is sinds mei 2018 namens die partij wethouder in Weesp.


Een burgemeester staat in feite boven de partijen en zit niet namens een politieke partij in het College van Burgemeester en Wethouders. Toch regende het direct na de bekendmaking al zure reacties van ‘reaguurders’ op de politieke kleur van de aankomende burgemeester.


Het nieuws van de voorgenomen aanstelling werd onder andere gedeeld in de Facebook-groep ‘Je bent Landsmeerder als…’ Dat De Lange lid is van D66 en afkomstig uit Weesp, bleek voor ‘the usual suspects’ aanleiding om ongegeneerd vanachter het toetsenbord op de aanstaande burgemeester in te hakken.

Facebookgebruiker Hans IJ. beweerde bijvoorbeeld al te weten dat de nieuwe burgemeester ‘de herrie en stress van de windturbines’ naar Landsmeer zal gaan halen en Jeroen H. claimde al snel: ‘Dan weet je vast dat Landsmeer bij Amsterdam ingelijfd gaat worden.’ Helemaal interessant werd het toen Noor de V. zich in de digitale discussie mengde. Zij verwacht kennelijk dat de komst van De Lange zal zorgen voor stijgende huizenprijzen, want ze schreef: ‘Alle huizenhuurders in Landsmeer huilen, alle huizeneigenaars lachen.’ Diverse andere reaguurders konden het niet laten iets te zeggen over D66, de partij waar De Lange lid van is. Irene van B. plaatste bijvoorbeeld niet bepaald subtiel ‘Bah, wat een slecht nieuws! D66’, gevolgd door drie overgevende emoticons.


Gelukkig voor de kandidaat-burgemeester waren er veel meer positieve dan negatieve reacties op zijn aanstaande benoeming. Het geeft helaas wel aan hoever al dan niet anonieme socialmediagebruikers denken te kunnen gaan als ze achter hun pc kruipen of hun mobiele telefoon bedienen. Het is voor De Lange te hopen dat hij vooral de hartelijkheid van Landsmeerders in het echte leven meekrijgt en dat hij de zure praat van ‘the usual suspects' op hun echte waarde kan schatten.


Marc de Jong