Burgemeester Léon de Lange op bezoek bij Jaap en Trudie.
Burgemeester Léon de Lange op bezoek bij Jaap en Trudie. (Foto: Aangeleverd)

Onverwachts bezoek voor Jaap en Trudie Bakker

LANDSMEER - Dat de Burgemeester op bezoek komt wanneer je zestig jaar getrouwd bent is gebeurd wel vaker. Als je je hele leven in Landsmeer woont en net voor deze grote dag plotseling moet verhuizen verwacht je het niet. Toch kwam Burgemeester Léon de Lange, ondanks dat hij zelf vakantie had en midden in zijn eigen verhuizing zat, graag de tijd om een bezoek te brengen aan het voor hem het eerste echtpaar in Landsmeer dat hun 60 jaar huwelijk vierde. Een verrassing voor Jaap en Trudie, die de de Burgemeester net voor de grote verhuizing, mochten verwelkomen. Een speciaal moment waarop het echtpaar nog lang met veel plezier terugkijkt.

Hoe het allemaal begon

Jaap, de rasechte Landsmeerder is geboren op het Zuideinde in Landsmeer. Als oudste van een gezin van vijf was hij met name bezig met dieren. Het was dan ook niet gek dat hij rond zijn 15e ging werken bij boer Kea aan de van Beekstraat. Trudie, de 5e uit een groot kruideniersgezin aan de Kadoelen, maakte schoon bij boer Kea. Het contact bij boer Kea was de grondlegging van een alsmaar groeiende relatie. Trudie, een vlot, sprankelend jong ding, daar zag Jaap wel wat in. En Trudie dook niet weg van de stoere, sterke, naar koeienlucht ruikende Jaap. 

Toen het jongste broertje van Jaap geboren werd zei hij tegen Trudie "misschien kun je mijn moeder helpen bij het verzorgen van mijn broertje". Het contact werd regelmatiger en de vriendschappelijke relatie groeide uit tot een liefdesrelatie. Vijf jaar later, toen zij 21 en 20 jaar oud waren, ontstond er in de zomer 1961 vrij onverwachts de mogelijkheid om te trouwen. Twee augustus was het zo ver, dit jaar alweer 60 jaar geleden. Ze kregen een bovenwoning aangeboden via de baas van Jaap, loonbedrijf Haitsma in Den Ilp. In 1966 verhuisden zij naar de Goudpluvier, die ze nu, 55 jaar later, door omstandigheden hebben verlaten.

Jaap en Trudie

Jaap heeft na boerenknecht te zijn geweest een poosje in de bouw gewerkt waar hij veel heeft geleerd. Na zijn pensionering op zijn 59ste is hij nog jaren monteur geweest bij 'Doe ’t Zelf'. Hij plaatste hordeuren, rolgordijnen en lamellen bij mensen thuis. Ook bij hun kinderen heeft Jaap altijd klaargestaan als er iets in huis moest gebeuren. Geheel logisch dat de kinderen nu ook voor hun vader en moeder klaarstonden om hen te helpen met de verhuizing.

Terwijl Jaap de kost verdiende als chauffeur bij Enhabo zorgde Trudie heeft voor de opvoeding van hun vier kinderen voor haar rekening genomen. Trudie verzorgde altijd creatieve verjaardagsfeestjes en was actief in de leiding van de zondagschool en de christelijke vakantiebijbelschool. Ze bracht de kinderen naar school, zwemles en naaide zelf kleding. Tot voor kort was zijn mantelzorgster bij Wonenplus.

Voor het geval dat

Eind april vroeg Trudie haar dochter Annette, die al jaren geleden naar Hardinxveld is verhuisd, haar in te schrijven voor een aanleunwoning bij haar in de buurt. Het liefst bleef Trudie in haar vertrouwde omgeving, maar het leek haar een geruststellend idee dat er een mogelijkheid zou zijn om dichter in de buurt van haar kinderen te kunnen wonen als zij ooit alleen achter zou blijven. Zolang Jaap en Trudie samen nog gezond waren was een verhuizing nog niet nodig. 

Alle vier de kinderen wonen ver uit de buurt en kunnen niet even binnen komen waaien. Regelmatig zei Trudie “Hoe moet dat nu als wij zorg nodig gaan hebben?" Dochter Annette stelde moeder altijd gerust “Mam, mocht het nodig zijn dan zijn we er voor jullie”. Annette schreef haar ouders in bij zorginstelling Waardenburgh in het nabijgelegen dorp Sliedrecht met het idee dat het nog jaren zou duren of misschien zelfs nooit nodig zou zijn, maar die dag kwam sneller dan verwacht. 

Lees verder op pagina 2

Jaap en Trudie in de tuin bij hun woning in Landsmeer.
Iedereen zet zijn beste beentje voor met de verhuizing.
De nieuwe woning van Jaap en Trudie.
Afbeelding