Iedereen zet zijn beste beentje voor met de verhuizing.
Iedereen zet zijn beste beentje voor met de verhuizing. (Foto: aangeleverd)

het zestigste huwelijksjubileum wordt gevierd met een verhuizing

Op zondag 30 mei veranderde de situatie ineens volkomen. Trudie belandde in het ziekenhuis vanwege een lichte beroerte. "Gelukkig kan mijn moeder nog veel dingen zelfstandig maar ze is met lopen rollator afhankelijk geworden" zegt Annette tegen de redactie van het Kompas.

Doorlees voorpagina

In de week na de opname werd Annette geheel onverwachts gebeld door de manager van Stichting Waardenburgh die meedeelde dat er per direct een aanleunwoning naast het zorgcentrum Overslydrecht beschikbaar was. Vanwege de veranderde gezondheidssituatie kwam dit aanbod als geroepen en zijn Annette en Jaap de woning gaan bekijken. 

De woning is ruim en het zorgcomplex ademt een prettige en gezellige sfeer uit, maar het benauwde Jaap wel om zo'n grote stap te zetten. "Op 81 jarige leeftijd ontwortelen uit je vertrouwde omgeving is niet niks. Dit betekende zijn familie achterlaten, zijn duiven opruimen, wennen in een nieuwe omgeving, met het besef dat dit de laatste fase van je leven is." gaat Annette verder. Na familieberaad met alle kinderen besloot Jaap de woning te accepteren. Het besef dat zijn gezondheid ook achteruit gaat en de mogelijkheid om nog bij elkaar te kunnen wonen met verzorging, verpleging en begeleiding op maat, wetende dat dochter Annette in de buurt woont, is een aantrekkelijke keuze.

Van familiefeest naar verhuizing

Zaterdag 31 juli zou een mooi familiefeest worden om het zestigste huwelijksjubileum van Jaap en Trudie te vieren. Het familiefeest is omgetoverd tot verhuisdag. Met man en macht is gewerkt om ervoor te zorgen dat Jaap en Trudie hun trouwdag 2 augustus in de nieuwe woning konden beleven.

"Veel oude en overbodige spullen zijn naar het stort en de kringloopwinkels gebracht. Toch zijn er nog heel veel spullen met emotionele en historische waarde verhuisd naar Sliedrecht. De woning is een mix van oud en nieuw en ademt de sfeer van de ouderlijke woning uit zodat ze zich hopelijk gauw thuis zullen voelen." zegt Annette. "We leven in een turbulente tijd met alles wat in de wereld gebeurt" zegt Jaap, "maar voor ons is en blijft Jezus ons anker en de Rots waarop wij staan. Wij zien het als een wonder dat wij de woning toegewezen hebben gekregen terwijl wij pas vijf weken ingeschreven stonden. Het heeft zo moeten zijn."

Een spontane ontmoeting met de burgemeester

Moeder Trudie wilde nog wel graag de nieuwe burgemeester van Landsmeer ontmoeten. Als verrassing heeft Annette dit alsnog kunnen regelen. Nietsvermoedend zat Trudie dinsdag 20 juli op de bank toen opeens Burgemeester Léon de Lange voor de deur stond met een mooie bos bloemen en een boek. 

De burgemeester heeft aandachtig geluisterd naar het levensverhaal van Jaap en Trudie. Jaap gaf aan dat zij eigenlijk noodgedwongen moeten verhuizen omdat er niets voor senioren is in Landsmeer is en verzocht de burgemeester hier verandering in aan te brengen. De burgemeester heeft beloofd hen persoonlijk uit Sliedrecht op te halen mocht er in de toekomst wel wat beschikbaar komen. Of het echtpaar uiteindelijk terug naar hun oude vertrouwde Landsmeer gaat, tijd zal het leren.

Jaap en Trudie in de tuin bij hun woning in Landsmeer.
Burgemeester Léon de Lange op bezoek bij Jaap en Trudie.
De nieuwe woning van Jaap en Trudie.
Afbeelding