Zo zien de kunstwerkjes eruit.
Zo zien de kunstwerkjes eruit. (Foto: De Zaansche Molen)

Actie voor nieuwe roede De Zoeker

REGIO - Een van de roeden van oliemolen De Zoeker op de Zaanse Schans moet dringend worden vervangen. Dat kost De Zaansche Molen een flink bedrag en dat heeft de vereniging momenteel niet. Er zijn verschillende fondsen die een bijdrage willen leveren, maar er blijft een gat in de begroting achter.

In de Windbrief, het blad van De Zaansche Molen, is een start gestart om het resterende bedrag bij elkaar krijgen. Het hekwerk van de roede zal komende zomer worden verzaagd tot kleine stukjes. Op elk stukje wordt een model van De Zoeker geplaatst met een inspirerende tekst. Zo’n kunstwerkje wordt verkocht voor € 25,00.

In totaal hoopt de vereniging er zo’n 120 tot 150 exemplaren van te verkopen. Het wordt dus een limited edition waarvan elk kunstwerkje wordt genummerd. Voor verzamelaars, molenliefhebbers en Zaankanters in hart en nieren een hebbeding.

1,4 Miljoen kilometer

In De Zoeker wordt dagelijks lijn- of arachideolie geslagen, duizenden liters op jaarbasis. Dit proces wordt bekeken door zo’n 80.000 bezoekers per jaar, buiten de coronacrisis natuurlijk. Veiligheid van het productieproces heeft dus een hoge prioriteit. Na vervanging van de binnenroede in 2002 is nu ook de buitenroede aan de beurt. Je moet er niet aan denken dat er breuk optreedt als er veel bezoekers op de molen zijn. Juist daarom is nu het moment van vervanging. De roede heeft inmiddels zo’n 20 miljoen omwentelingen gemaakt, ofwel bijna 1,4 miljoen kilometer afgelegd door de Zaanse lucht. Daarmee is hij als het ware 34,5 keer de aarde rondgegaan.

Deelnemen aan de actie

Het is de bedoeling dat de roede aan het begin van de zomer wordt vervangen. IJs en weder dienende (lees: als coronamaatregelen het toestaan), worden alle kopers van stukjes van de oude roeden uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst in De Zoeker.

Officiële inwijding

Tijdens deze bijeenkomst wordt de nieuwe roede officieel ingewijd en krijgen alle gasten naast koffie en gebak een rondleiding door de molen. Aan het einde van de bijeenkomst staat voor elke gast/koper zijn bestelde kunstwerkje klaar.

Kijk voor deelname aan deze actie op www.zaanschemolen.nl en bestel zo snel mogelijk.