Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Eerste Klimaatmars in Landsmeer: bellen, ratelen en één minuut stilte

LANDSMEER - Zondagmiddag 15 maart vond in Landsmeer het eerst Klimaatalarm plaats. De start was voor het gemeentehuis van Landsmeer, waar een spreuk van David Attenborough hing: ‘De natuur heeft altijd voor ons gezorgd. Nu is het de hoogste tijd dat wij voor de natuur gaan zorgen’.

Zo'n 25 deelnemers maakten een fiets- en wandeltocht van ruim een half uur door het dorp. Door Luijendijk Zuid, langs het Marktplein en door het oude dorp liepen en reden ze al bellend en ratelend naar het plein bij de Kruispuntkerk aan de Calkoenstraat.

Lawaai

Op 1,5 meter met een mondkapje voor, hielden ze rond 15.00 uur één minuut stilt voor het klimaat en maakten na een minuut uit alle macht lawaai. Potten en pannen, een autotoeter, ratels en zelfs een bronzen klok waren te horen.

GroenLinks Landsmeer was de partij die het initiatief had genomen. Jacobien van Boeijen: "We roepen iedereen op te stemmen op een partij die stevige maatregelen neemt om het klimaat te beschermen. De CO2 uitstoot moet omlaag, willen onze kinderen een schone lucht, droge voeten en voldoende natuurlijke rijkdom behouden."

Aanwezig waren ook Landsmeerse nog zwevende klimaatminnende kiezers, (ex-)raadsleden van D66 en de PvdA, de Partij voor de Dieren en Greenpeace.

Grootste bedreiging

Drie dagen voor de verkiezingen organiseerde de Klimaatcrisis Coalitie samen met tientallen andere partijen het Klimaatalarm. De boodschap van deze organisaties is: de klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. Samen zorgen wij dat iedereen kiest voor klimaat! GroenLinks sloott zich uiteraard aan bij deze boodschap en bij het Klimaatalarm.

Meer dan 40 steden door heel Nederland deden aan deze demonstratie mee.

Het Klimaatalarm is een samenwerking van Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.

Afbeelding
Afbeelding