Op een steiger van 15 meter hoog is Judith de Leeuw aan het werk.
Op een steiger van 15 meter hoog is Judith de Leeuw aan het werk. (Foto: Leander Varekamp)

Muurschildering tegen klassenongelijkheid

REGIO - Op het Leidseplein in Amsterdam verschijnt eind maart de eerste grote muurschildering 'Diversity in bureaucracy' met een inclusief thema: saamhorigheid, klassenongelijkheid en bureaucratie in Nederland. Mural artist Judith de Leeuw (26): “Het toeristische centrum van Amsterdam is compleet geïsoleerd van de rest van de stad. Ik wil met deze muurschildering Centrum en de Bijlmer met elkaar verenigen; Zuidoost is óók Amsterdam.”

Doel: Centrum en de Bijlmer met elkaar verenigen

Een Surinaamse ballerina die danst door een wervelwind van ambtspapieren: dat wordt het beeld van de eerste grote ‘mural’ in stadsdeel Centrum bij het Kleine-Gartmanplantsoen aan het Leidseplein. Het werk gaat over ongelijke kansen in Nederland, “Een groot maatschappelijk probleem”, aldus de multiple award winning kunstenares De Leeuw, die wereldwijd- van Kosovo tot Kuala Lumpur- in opdracht verschillende torenhoge muurschilderingen maakte.

De Leeuw: “Ik deed een interview met een Surinaamse ballerina die zelf een opleiding deed bij Lucia Marthas en ontdekte na wat research dat er maar heel weinig ballerina’s van kleur zijn in Nederland. Ik dacht: ‘Hoe kan dat?’ Toen kwam Black Lives Matter, daarna de documentaire ‘Klassen’ waarin wordt verteld over the prison of low expectation in het onderwijs, en vervolgens het etnisch profileren van de Belastingdienst. Ik werd steeds strijdbaarder over de ongelijkheid in ons land en wilde met mijn werk een steentje bijdragen."

Humberto Tan ambassadeur

Presentator Humberto Tan is ambassadeur van De Leeuw's streetart project en steunt de kunstenares financieel, evenals horecatycoon Won Yip.

Humberto Tan: "Ik ben erg onder de indruk van Judith's werk, ideeën en haar persoonlijkheid. Die connectie die Judith maakt tussen de Bijlmer en de binnenstad vind ik heel belangrijk. Met name vanuit de beleidsmakers van de stad lijkt de Bijlmer letterlijk ver weg, zo heb ik het ook ervaren toen ik daar zelf nog woonde. Dit werk brengt de Bijlmer letterlijk dichterbij de centrale stad.”

Duurzaam schilderij

De kunstenares startte 14 maart met schilderen op een muur van een flat van woningbouwvereniging van De Alliantie, schuin tegenover Paradiso. Ze staat op een steiger van 15 meter hoog. Het werk beslaat ongeveer 150 m2 en is ook nog eens geheel duurzaam. De Leeuw gebruikt Airlite: een CO2 compenserende verf die luchtvervuiling tegengaat.

Bij deze oppervlakte slokt het werk de uitstoot van rond de 19 benzine-auto's per dag op en zet dit om in zoutmoleculen. Het hele project zal twee weken in beslag nemen.