Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: aangeleverd)

SP bereidt zich voor op zetels

LANDSMEER - De SP denkt volgend jaar voor het eerst in de gemeenteraad van Landsmeer te zullen komen. De partij is nu druk bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingen in maart en verwacht ‘een zetel of twee’ te kunnen behalen. Daarvoor zullen dan waarschijnlijk stemmen afgesnoept worden van GroenLinks en Lokaal Landsmeer. Dat zegt Heidi Bouhlel, afdelingsvoorzitter van de Landsmeerse SP. Vier jaar geleden zou de SP ook bijna hebben meegedaan aan de verkiezingen, maar op het laatst bleek de partij toch niet genoeg mensen te kunnen vinden die in de raad wilden plaatsnemen.

Grootste bottleneck bleek destijds, aldus Bouhlel, de tijd die politiek werk kost als je namens de SP in de gemeenteraad komt. ‘De SP is een activistische partij’ legt zij uit ‘en dus moet je ook gewoon meedoen met allerlei acties die de partij in het dorp initieert.’ Dit jaar ‘zal het erom hangen’ zegt de afdelingsvoorzitter, maar volgens haar moet het wel heel gek lopen wil de partij dit keer niet genoeg mensen bij elkaar krijgen. Alle leden van de Landsmeerse SP ontvingen deze week een uitnodiging voor een vergadering in juni waarin de lijst met kandidaten compleet moet worden gemaakt. Als het zover komt, wil de SP zelfs wel een wethouder leveren. Desgevraagd geeft Heidi Bouhlel aan dat de socialisten ‘al bezig’ te zijn met een kandidaat voor die post.

De gemeenteraad in

Leden die zich bij de partij aanmelden als kandidaat voor de gemeenteraad worden in eerste instantie aan de tand gevoeld door de interne kandidatencommissie. Daarin zit naast Meta Meijer, voormalig Eerste Kamerlid namens de SP, ook het bekende voormalige Eerste en Tweede Kamer-lid Ronald van Raak. Niet-leden die op de kandidatenlijst voor de SP willen, kunnen zich daarvoor nog een tijdje aanmelden als lid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld D66, waar je minimaal een half jaar lid van moet zijn om op de kandidatenlijst te kunnen komen.

Ledenaantal

De lokale afdeling van de SP telde op haar hoogtepunt ongeveer 120 leden, vooral dankzij de in 2019 overleden Ami Gest. De partij heeft op dit moment nog zo’n 70 leden. De socialisten zijn in Landsmeer vooral bekend van de actie rondom de problemen die ontstonden in de Gorteslootbuurt. Veel bewoners in die wijk hadden last van stankoverlast nadat hun woningen door woningbouwvereniging Eigen Haard waren omgebouwd tot zogenaamde ‘nul-op-de-meterwoningen’. Volgens Bouhlel was het mede dankzij de SP dat bitumen-vloeren in 120 woningen werden vervangen en de stankoverlast werd verholpen.


Marc de Jong