Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)
Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column

Sixhaven: groen, rust en ruimte  

Goed nieuws! De komende jaren blijft de Sixhaven groen. De afgelopen twee jaar was er al ruimte voor initiatieven van bewoners en organisaties. Dit heeft onder andere een mooie hondenspeeltuin, een moestuinschool, een Gallische tafel (een lange tafel voor ontmoeting) en een timmerwerkplaats voor kinderen opgeleverd. Het is een ruime en groene plek die nog niet keurig is ingericht. Dat maakt het juist aantrekkelijk. En dat in het hartje van de stad. 

De meeste mensen in Noord zullen wel een beeld hebben bij het gebied. Al is het niet een locatie waar je zo even terecht komt. Als je net de IJpleinpont gemist hebt en daarom via de sluizen naar de Buiksloterweg wilt, kom je er langs. Vele jaren was het niet toegankelijk omdat het diende als bouwplaats, opslag voor materiaal en dergelijke voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Toen het vrij kwam werd er eerst gedacht aan plannen om dit gebied te ontwikkelen, mogelijk met woningbouw en kantoren. Omdat daarbij niet alleen naar dit gebied werd gekeken, maar ook naar een deel van de bestaande IJpleinbuurt, was het verzet uit de buurt meteen groot. De plannen gingen daarom van tafel. 

Wel is het nog de vraag of er een metrostation Sixhaven zal komen. Met de plannen die er nu zijn voor de ‘Sprong over het IJ’, oftewel de plannen voor twee bruggen en een voetgangerstunnel tussen Centraal Station en Tolhuistuin, ligt de aanleg van een metrostation niet meer voor de hand.  Als je nu naar de Sixhaven gaat, zie je de imponerende bouw van Overhoeks. De noordoever van het IJ verandert echt snel en ingrijpend. Ik denk dat de Sixhaven de komende jaren, maar ook verder in de toekomst, lucht en ruimte moet bieden aan dit deel van de stad. Een plek voor kinderen om hutten te bouwen en voor honden om hun energie kwijt te kunnen. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten of van de rust kunnen genieten. Misschien ook een plek voor kunst en een hapje en een drankje? Of is dat een bedreiging voor het gebied?  

Inspraak

U kunt trouwens nog de hele maand oktober uw mening geven over die plannen voor verbindingen over en onder het IJ op de website van de gemeente. 

Erna Berends