Een deel van de Buiksloterdijk.
Een deel van de Buiksloterdijk. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Miscommunicatie over Buiksloterdijk

Algemeen

NOORD - De gemeente had zich kennelijk vergaloppeerd. Onverhoeds werden de bewoners van de Buiksloterdijk in Amsterdam-Noord begin september geconfronteerd met een grootscheepse herprofilering van de dijk, die al op het punt stond te beginnen. Ze wisten van niets! Doordat toevallig net hun bewonersvereniging in de Buiksloterkerk bijeenkwam vermenigvuldigde de verontwaardiging zich snel en de gemeente keerde ijlings op haar schreden terug. De werkzaamheden werden met drie weken uitgesteld en afgelopen woensdag vond in Krijtmolen d’Admiraal alsnog een informatieavond plaats. 

door John Jansen van Galen

Niemand van de bewoners ontkent dat een ingreep nodig is. De dijk verzakt en in tien jaar is vijf maal een breuk in de waterleiding en driemaal een breuk in de gasleiding opgetreden. Maar wat de verontrusting vooral gaande maakte was ‘Puccini’. Wat de Italiaanse operacomponist met Buiksloot te maken heeft? Het is de naam van de nieuwe bestrating die de gemeente Amsterdam in de hele stad toepast, van klinkers met een opmerkelijk rode kleur, die volgens de bewoners niet strookt met het historische karakter van de dijk.  

“Een soort Oostblokachtige eenheidsworst”, zegt Jacob Oost. “Wat is er mis met het opnieuw leggen van de oude stenen, die nog goed zijn?’’ Dat er een niveauverschil zou worden aangebracht tussen rijbaan en stoep stond de veertig aanwezigen evenmin aan. Met een liefst achtkoppige delegatie was de gemeente uitgerukt naar de Krijtmolen om de onrust te bezweren. De stemming in het zaaltje was bepaald onwelwillend. De woordvoerster bood uitvoerig excuses aan voor wat er ‘in de communicatie was misgegaan’. En, belangrijker, in de loop de avond werd duidelijk dat de gevreesde rode Puccini-stenen, alsmede het verhoogde trottoir van de baan zijn. Wel leven nog zorgen over massieve bestrating van de parkeerplaatsen, die de gemeente wil aanbrengen waar nu  doorlaatbaar grasbeton ligt, wat beter zou zijn voor de afwatering. Een ambtenaar drukte er zijn verbazing over uit dat geen bezwaar werd gemaakt tegen de kap van bomen, doorgaans een hot issue op zulke avonden. Maar er is dan ook toegezegd dat uitsluitend hun voorziene levensduur daarbij bepalend zal zijn en dat er voor vijf te kappen bomen volgend jaar zes worden herplant. In de DijkDoeMeeapp constateert voorzitter Hanso van Beusekom dan ook dat de gemeente ‘goed haar best heeft gedaan’ en hij dankt de bewoners die daaraan hebben bijgedragen.