De Tolhuistuin waar Noord wordt gehoord wordt gehouden.
De Tolhuistuin waar Noord wordt gehoord wordt gehouden. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Verwijt over onwaarheden rond Noord wordt Gehoord

NOORD - De toelichting van portefeuillehouder Esther Lagendijk in de stadsdeelcommissie van afgelopen week gaf geen lucht in het conflict rond Noord wordt Gehoord. Integendeel, er is de dag daarna een lange mail verschenen over de onwaarheden die de portefeuillehouder in de commissievergadering naar voren zou hebben gebracht. Hoe nu verder?

door Tom Tossijn

Het conflict rond de gespreksserie ‘Noord wordt Gehoord’ begint steeds meer trekken te krijgen van een Noordse soap. Actieve buurtbewoners lopen weg uit de redactie van de gespreksserie en gaan verder zonder bemoeienis van het stadsdeel. Boze mails worden heen en weer gestuurd. Nog bozere columns staan in Het Parool. Als klap op de vuurpijl ligt er nu een zeer uitgebreide mail van de directeur van de Tolhuistuin waarin ze portefeuillehouder Esther Lagendijk in 27 punten verwijt afgelopen woensdag een grote hoeveelheid onwaarheden over het conflict aan de stadsdeelcommissie te hebben verteld.

Onwaarheid

De toelichting van Lagendijk had als bedoeling om de stadsdeelcommissieleden helder en duidelijk te vertellen wat er nu aan de hand was rond de teloorgang van de Burgerzaal- en Noord wordt Gehoord-gesprekken en wat het aandeel daarin was van het stadsdeelbestuur. Dat lukte haar in de commissie ook goed afgelopen woensdag. Maar Tolhuistuindirecteur Matthea de Jong fileert nu in haar mail de toelichting voor een groot deel als aperte onwaarheid of als insinuatie. Zo klopt volgens De Jong de uitspraak niet dat de Tolhuistuin de opdracht heeft teruggegeven. Met de redactie is pas veel te laat door Lagendijk contact opgenomen, wat de portefeuillehouder overigens achteraf betreurt.

Door de mail met de verwijten over onwaarheden in de commissievergadering wordt de portefeuillehouder nu in verlegenheid gebracht. Haar uitspraak dat het jammer is dat de gesprekken niet in gezamenlijkheid gevoerd konden worden, klopt volgens de Tolhuistuindirecteur niet. Zij schrijft aan de portefeuillehouder: “Er werd door jou en je collega’s grote druk gelegd op (de programmamaakster) Mirthe Frese om de keuze van de gasten en vragen te bepalen.” Een telefoongesprek hierover werd door De Jong als zeer onprettig ervaren. Het benadrukken van gelijkwaardigheid aan tafel is volgens Lagendijk een wat ongelukkige formulering. De portefeuillehouder wilde liever niet dat bestuurders het moesten opnemen tegen kritische buurtbewoners: geen debat tegenóver elkaar, maar gesprek náást elkaar.

Wantrouwen

Dat de redactie zou hebben gevonden dat de portefeuillehouder de samenwerking eerder had moeten opzeggen klopt volgens de Tolhuistuindirecteur niet met de werkelijkheid. Het is juist de redactie die in meerderheid het vertrouwen in het stadsdeel heeft opgezegd en afgelopen week boos is opgestapt. Ze gaan zonder stadsdeelbestuur verder met de serie gesprekken. Redactielid Massih Hutak onder de kop 'Wantrouwen in de eigen burgers' in Het Parool: “We belandden als vanouds in een situatie waarbij het stadsdeel op papier wilde democratiseren, participeren en co-creëren, maar in de praktijk toch vooral wilde controleren.” De voormalige redactie laat de door het stadsdeel aan te stellen nieuwe projectbegeleider links liggen.

Brisante feiten

Het is de vraag of de 27 punten uit de mail van de Tolhuistuindirecteur bij de stadsdeelcommissie als brisante feiten worden gezien. 'Onwaarheid' is een zware kwalificatie. Er werd afgelopen woensdag – maar toen was de mail nog niet ontvangen – opvallend rustig gereageerd op de toelichting van Lagendijk. Of dat volgende week na bespreking van de mail zo blijft is de vraag. De PvdA en de Partij voor de Ouderen hebben de mail en de toelichting van de portefeuillehouder volgende week op de agenda gezet. Ze zijn behoorlijk ongerust. Commissielid Dennis Overweg (PvdO) in de stadsdeelvergadering: “Ik viel bijna van mijn stoel. Het is ongehoord wat hier gebeurt in Noord.” En Canan Uyar (PvdA): “Waar is het misgegaan in vergelijking met eerdere debatten?” Uyar hoopt dat er door het komende debat een einde kan komen aan de welles-nietesdiscussie die nu is ontstaan. Lagendijk kondigde aan dat ze met Tolhuistuindirecteur De Jong gaat wandelen om de kou uit de lucht te halen en te kijken waar het nu is misgelopen.