Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Advies over bomenkap en herplant

NOORD- De stadsdeelcommissie wil een verbetering van de aanpak van kappen en herplanten van bomen in stadsdeel Noord. Daardoor is er veel meer zicht op het groen in Noord en wordt er alleen gekapt als dat absoluut noodzakelijk is.

door Tom Tossijn

De stadsdeelcommissie heeft afgelopen woensdag unaniem een ongevraagd advies aan het dagelijks bestuur verstrekt over de bomenkap en de herplant van bomen in Noord. De tekst van het advies was door PvdA, GroenLinks en Partij van de Ouderen opgesteld, maar tijdens de vergadering bleek de hele commissie het eens te zijn met de inhoud.

Versterking

De kern van het unanieme advies is gericht op een forse versterking van de positie van groen in Noord. Groen mag geen sluitstuk meer zijn bij bouw- en ontwikkelingsplannen, maar moet een integraal onderdeel zijn van woningbouw en de inrichting van de openbare ruimte. Om te weten waar overal in Noord groen volop te vinden is in de vorm van bomen, is er een complete bomenkaart nodig die duidelijk weergeeft waar vanaf 2018 bomen worden gekapt en worden herplant. De gemeente moet haar herplantplicht serieus nemen. Daarbij moet ze zorgen voor een unieke nummering van alle bomen zodat een boom van kap tot en met herplant gevolgd kan worden.

Indiener Canan Uyar benadrukte in de stadsdeelcommissie dat het wijdverbreide groen een bijzonder waardevol kwaliteitskenmerk is in Noord. De positie van groen in de stad vergt daarom een creatievere benadering van kappen en herplanten van bomen: "Noord verdient een waslijst van maatregelen om groen te behouden”. Het advies geeft ook ruimte voor de rol van bewoners en deskundigen: "Betrek bewoners, organisaties en onderzoekers bij de kap en herplant van bomen (…) Zorg voor een transparant, open participatietraject en gebruik kennis en expertise van onze bewoners.”

Portefeuillehouder Saskia Groenewoud maakte duidelijk dat ze prima kon leven met het ingediende advies, ook omdat het goed lijkt aan te sluiten op de eerder gemaakte landschapskaart. Ze benadrukte het gegeven dat groen onderdeel is van een veel bredere benadering van wijken in Noord: bouwen, transformeren, mobiliteit, verdichting. "Het is een spannende opgave om daar balans in te vinden”. Ze komt zo snel mogelijk met een reactie vanuit het dagelijks bestuur.