De acteur vertelt over een duif die over Amsterdam vliegt en brengt zo de gehele stad de klas in.
De acteur vertelt over een duif die over Amsterdam vliegt en brengt zo de gehele stad de klas in. (Cartoon: aangeleverd)

Theatrale ontdekkingsreis voor kids

AMSTERDAM - De Krakeling en de Toneelmakerij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen het theater ontdekken. Samen ontwikkelen dé twee Amsterdamse plekken voor jeugd en theater de voorstelling ‘Een kleine brief aan de grote stad’; een kennismakingsvoorstelling voor basisscholen die nog nooit naar Theater De Krakeling of een voorstelling van de Toneelmakerij zijn geweest.

Een theaterbezoek is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend en in deze coronatijd nog lastiger te realiseren. Gelukkig komt daar vanaf april op basisscholen in Amsterdam verandering in. De voorstelling wordt gecombineerd met een gelijknamig prentenboek. In hun eigen klaslokaal maken de leerlingen samen met een acteur kennis met theater en hun stad. De acteur vertelt over een duif die over Amsterdam vliegt en brengt zo de gehele stad de klas in. Ook krijgen alle kinderen een eigen exemplaar mee om thuis verder te lezen. Het verhaal Duif reist langs verschillende Amsterdamse plekken: EYE Filmmuseum, A’DAM Toren, Bijlmermeer, Noord/Zuidlijn, De ArenA, Artis, Westerpark met Theater De Krakeling, IJburg, Sloterplas, de Dam, Schipholtoren, de Toneelmakerij en school. Zo ontdekken de kinderen hun eigen stad en reizen ze samen naar plekken waar ze nog niet eerder kwamen.

‘Een kleine brief aan de grote stad' werd in 2015 ontwikkeld bij Maas theater en dans, speciaal voor Rotterdamse scholen. Deze versie kwam in samenwerking met Maas tot stand en wordt net als de Rotterdamse voorstelling geschreven, vormgegeven en geregisseerd door Anne Fé de Boer en Sara Giampaolo. Met de kennis over de stad van de Toneelmakerij en Theater De Krakeling is er van de Rotterdamse voorstelling, in artistiek advies van Paul Knieriem - artistiek directeur van de Toneelmakerij - een Amsterdamse versie ontwikkeld.