Jong en oud collecteert voor kankeronderzoek
Jong en oud collecteert voor kankeronderzoek (Foto: Aangeleverd)

Landsmeer collecteert voor kankeronderzoek

Nieuws

LANDSMEER - Tijdens de nationale collecteweek van KWF Kankerbestrijding (zondag 5 tot en met zaterdag 11 september) wordt in Landsmeer weer huis aan huis gecollecteerd. Landsmeerders die iets over hebben voor het goede doel kunnen op twee manieren doneren: contant of door een QR-code te scannen met hun telefoon.  

Astrid Mulder, coördinator van het KWF-collecteteam in Landsmeer, is blij dat er dit jaar weer volop gecollecteerd kan worden. Door de coronacrisis zijn vorig jaar in Landsmeer en veel andere plaatsen de collectanten niet langs de deuren gegaan. De landelijke opbrengst was dan ook veel lager dan normaal: € 4,2 miljoen in plaats van € 5,8 miljoen. “We hopen dit jaar weer meer geld op te halen voor kankeronderzoek en zorg”, zegt Astrid. “Door de coronacrisis zijn veel operaties in de afgelopen maanden uitgesteld en diagnoses later gesteld. Voor al die patiënten is het belangrijk dat de zorg snel weer op volle sterkte komt.”  

 Eén op de drie krijgt kanker, ook in Landsmeer 

De voorbereiding van de collecteweek valt dit jaar samen met het verdrietige nieuws van het overlijden van KWF-vrijwilliger Fleur Meijsen-van Brenk. Een jaar geleden vertelde ze in deze krant hoe kanker haar leven op zijn kop zette, en dat ze zich daarom als collectant en wijkhoofd inzette voor het KWF. Astrid zegt daarover: “Het verdriet om haar overlijden staat natuurlijk niet op zichzelf: nog altijd krijgt één op de drie Nederlanders kanker. Alle KWF-vrijwilligers zijn doordrongen van dat ene feit: hoe meer geld we ophalen, hoe meer onderzoek er kan komen, waardoor dit soort intens verdrietige situaties op termijn hopelijk kunnen worden voorkomen. Niets doen is voor ons geen optie!” 

Doneren via je mobiel 

Tussen 5 en 11 september kun je een collectant aan de deur verwachten. Heb je de collectant gemist? Op zaterdag 11 september wordt er ook gecollecteerd in het winkelcentrum, en in diverse winkels staan in de collecteweek speciale collectebusjes. Behalve contant geld kun je contactloos via een QR-code doneren; je betaalt dan veilig, anoniem en eenmalig via iDEAL. Ook gaan collectanten geld ophalen via WhatsApp. Via een appje met een donatielink nodigen zij hun contacten uit om te geven voor kankeronderzoek. “Deze manier van geven wordt steeds populairder”, zegt Astrid. “In 2019 werd er nog € 377.000 digitaal gedoneerd, vorig jaar was dit maar liefst € 1,5 miljoen. Ook dit jaar verwachten we weer veel online donaties. Het KWF gaat er zelfs van uit dat we op termijn alleen nog met QR-codes collecteren.”  

Collectanten gezocht 

Wil je ook helpen om zoveel mogelijk geld op te halen, aan de deur of gewoon heel eenvoudig via je mobiel? Het collecteteam in Landsmeer is altijd op zoek naar nieuwe collectanten. Het kost je slechts twee uurtjes per jaar. Wil je liever niet langs de deuren, maar ben je wel goed in organiseren? Dan verwelkomt het KWF je graag als wijkhoofd in een van de wijken in Landsmeer, Den Ilp en Purmerland. Meld je aan via kwf.landsmeer@gmail.com of kijk op kwf.nl/help-mee/vrijwilliger.