Roekeloos varen. Na de brief van de burgemeester blijkt iedereen zich op het water voorbeeldig te gedragen.
Roekeloos varen. Na de brief van de burgemeester blijkt iedereen zich op het water voorbeeldig te gedragen. (Foto: Cartoon: Arend van Dam)

Minder vaaroverlast na brief burgemeester

Nieuws

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Kwam het door het moreel appèl van burgemeester Léon de Lange? Het heeft er alle schijn van. Want nadat zijn brief in de gehele gemeente Landsmeer was verspreid om de bewoners te wijzen op de risico’s van roekeloos vaargedrag was het gedaan met de overlast. Bij deze actie wil de burgemeester het niet laten.  

Nog vóór zijn installatie als burgemeester, toen Léon de Lange zich verdiepte in zijn nieuwe woon- en werkomgeving, stond het bij hem al bovenaan op zijn actielijstje: de vaaroverlast aanpakken. Want hij zag op Facebook de berichten langskomen. Over ‘sproeiende’ bootjes, en vooral over jongeren die in een bootje op hoge snelheid op kano’s, zwemmers en sup’ers aanvaren, weliswaar op tijd wegsturen, maar wel voor gevaarlijke golfslagen zorgen. 

Door groepen zwanen

De Lange: “Ze gingen ook door groepen zwanen heen. Dat was voor mij de druppel. Ik snap best dat jongeren wat harder willen varen, maar de mensen in het water zijn kwetsbaar, kunnen zich niet verweren. En dieren helemaal. Vergelijk het maar met iemand die met honderdtwintig kilometer per uur door Het Lint rijdt.”

Eerst heeft hij zijn licht opgestoken bij diverse Landsmeerders. Het werd aan alle kanten bevestigd dat het vaargedrag van vooral jongeren in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar voor veel problemen zorgt. 

“Sommige mensen die ik heb gesproken waren zelfs tot tranen toe geroerd. Want als ze er iets van zeiden werd dat beantwoord met een opgestoken middelvinger. Het is stoer gedrag. Dat snap ik wel, maar je moet wel de grenzen kennen.”

Van verre zichtbaar

Op de dag na zijn installatie heeft De Lange er meteen werk van gemaakt. Uit gesprekken met Handhaving en politie bleek dat de bewuste jongeren vaak de dans ontsprongen. Alsof ze een radar hadden uitstaan schoten ze al weg zodra de boot van de politie te water ging; en anders was de boot vanwege zijn opvallende verschijning al van verre zichtbaar. En dus besloot hij tot een moreel appèl aan de ouders: een brief aan alle inwoners.

De burgemeester hoopte dat het zou werken. En het werkte. “Ik hoorde het vaak terug: de situatie op onder meer De Breek en De Nieuwe Gouw veranderde. Geen idee hoe, maar het is na het versturen van de brief gebeurd. Blijkbaar heeft het geholpen, want het is nagenoeg afgelopen met de klachten. En ik merk het zelf ook. Ik woon in Landsmeer en vaar met mijn bootje ook wel eens op De Breek. En dan zie je bootjes vaart minderen als ze me zien. En niet omdat ik de burgemeester ben. Want ik draag een pet en een zonnebril en ben onherkenbaar. Ik ben oprecht trots op de inwoners.”

Samenwerking

De Lange wil het hier niet bij laten. Nu het probleem is getackeld wil hij dat het varende publiek bewust blijft van het gedrag op het water, ook als volgend jaar een nieuw vaarseizoen begint. Dan moet het niet opnieuw klachten regenen. Hij denkt aan een samenwerking tussen Handhaving en politie. Een van de twee BOA’s gaat zijn vaarbewijs halen zodat ze samen het water op kunnen. De Lange: “Het water is van ons allemaal, maar iedereen moet zich bewust zijn van de gevaren. Wellicht sturen we aan het begin van het nieuwe vaarseizoen weer een brief uit. Of we houden een actie in de stijl van ‘De scholen zijn weer begonnen’.”