Amber Oldenburg
Amber Oldenburg (Foto: Aangeleverd)

De streek als inspiratie

In deze serie ga ik op bezoek bij bierbrouwerijen in de regio, en duik ik in de wereld van bier. Dit keer zijn lezers met een elektrische fiets spekkoper. Ik ben namelijk ‘helemaal’ in Zaandijk.

De Zaanstreek kennen we allemaal van die ene schans, mayonaise uit een tube, de grootgrutter en natuurlijk van het bier. 


Sinds 2016 kun je namelijk in het proeflokaal van Brouwerij Hoop terecht voor heerlijk bier met uitzicht op de stomende ketels van de brouwerij.


Amber Oldenburg (25) ontvangt mij aan de bar van het gezellig drukke proeflokaal. "Brouwerij Hoop is opgericht door twee echte Zaanse jongens, Paul en Steven", vertelt Amber, die verantwoordelijk is voor de sales. "Ze hadden niet alleen een passie voor bier, maar wilden ook de rijke verhalen van de regio vertellen. Dat zie je bijvoorbeeld bij deze Barley Wine", zegt ze terwijl ze de fles erbij pakt. "Dit bier heet “Spaansch Benauwd”, dat verwijst naar de klinkende overwinning van de Zaanstreek op de Spanjaarden in de zestiende eeuw."

Ook spelen bekende streekingrediënten een belangrijke rol in het bier. Amber: "Hier verderop staat een cacaofabriek die je in de wijde omgeving kunt ruiken. Daarom hebben wij een donkere Porter gebrouwen met cacao, als knipoog naar de hier wereldberoemde geur. "

‘Ons meest gewaagde bier ooit!’ 

Dan pakt Amber enthousiast nóg een fles. "Dit is misschien wel ons meest gewaagde bier. Deze Tripel is namelijk gebrouwen met Zaanse mosterd." Ik proef het bier en zeg hardop dat ik helemaal zin krijg in een bitterbal. "Nou, dat is grappig", zegt Amber. "Want toevallig is food pairing voor ons ook heel belangrijk. Onze fans vinden het superleuk dat wij op het etiket suggesties doen voor combinaties met eten." 


De Tripel met mosterd lijkt een echt cultbier te worden. Amber: "Misschien moeten we deze special maar gewoon vaker gaan brouwen."


Heb je trouwens zin in een energieneutraal biertje? Op het dak van de brouwerij liggen 300 zonnepanelen. "Het bier smaakt waarschijnlijk hetzelfde, maar het voelt gewoon beter", lacht Amber. Ga je binnenkort dus richting de Zaandijk? Sla wat mij betreft die bekende rij molens over, en fiets lekker naar Brouwerij Hoop!