Afbeelding
(Foto: (Foto's: aangeleverd))

Tiny Showroom in Tuttifruttidorp

TUINDORP OOSTZAAN - Ontwerper Simon de Boer (61) verhuisde dit voorjaar naar Tuttifruttidorp, een rustige wijk in Tuindorp Oostzaan niet ver van de NDSM-werf. Hij bewoont er een gerestaureerd NEMAVO-Airey rijtjeshuis dat in de jaren vijftig als noodwoning werd gebouwd. Het interieur is gevuld met meubels die de ontwerper in de loop van zijn leven ontwierp en die veel publiciteit kregen.

'Ik wil op lokaal niveau makers en publiek samenbrengen' 

Voor de voortuin van het huis aan de Mandarijnenstraat 78 ontwierp Simon de Boer de Tiny Showroom. Dit gebouwtje meet nog net geen 5m2 en is geïnspireerd op de talloze zelfbouwschuren die, meer nog dan de officiële architectuur, Tuttifruttidorp een gezicht geven. Tiny Showroom is gebouwd als toonkamer voor de serie lampen die de ontwerper voor zijn nieuwe label New-found Comrades ontwierp en online verkoopt: "Er was behoefte aan een plek waar mensen de lampen kunnen zien en voelen, maar iets huren met de huidige prijzen in de stad is onmogelijk", zegt de ontwerper. De naam van het gebouwtje is dan ook een verwijzing naar de tiny house movement.

Tiny Showroom is een goed voorbeeld van wederkerigheid: als je ergens gaat wonen moet je ook iets bijdragen aan de leefbaarheid in de buurt. Simon de Boer gaat Tiny Showroom regelmatig delen met andere ontwerpers, makers of kunstenaars uit Noord en de rest van de wereld. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst kende daarvoor een subsidie toe: "Ik wil op lokaal niveau makers en publiek samenbrengen. De enige economie die daarbij telt is de vermeerdering van plezier, verwondering en vriendschappelijkheid." Tuttifruttidorp heeft een Stedelijk Museum.