Margo Piets en Evelien Leguit zijn blij dat Allerzielen weer kan doorgaan.
Margo Piets en Evelien Leguit zijn blij dat Allerzielen weer kan doorgaan. (Foto: Rodi Media/MvS)

Allerzielen gaat door

Nieuws

Door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – Een mooie Oostzaanse traditie wordt in ere hersteld: zondag 7 november staat in het teken van Allerzielen. Iedereen is vanaf 19.00 uur welkom op de begraafplaats om samen dierbare overledenen te herdenken. Zonder coronacheck, maar wel binnen de regels van de overheid. Met één ingang, één route en één uitgang. Margo Piets: “We hopen op een prachtige avond. Sámen.”

De gedenkdag werd in Oostzaan in 2008 voor het eerst sfeervol aangekleed. Gezien de toeloop bleek hiermee in een grote behoefte te worden voorzien. Reden genoeg om er een jaarlijkse traditie van te maken. Ook in de jaren die volgden bracht het evenement veel mensen op de been. Totdat er vorig jaar een hardnekkig virus om de hoek kwam kijken. Het zorgde in het organisatiecomité voor veel hoofdbrekens. De plannen werden een paar keer omgegooid, er werden alternatieve routes bedacht, maar de vereiste veiligheid kon niet worden geboden. Met pijn in het hart hebben de organisatoren moeten besluiten het evenement af te blazen. Om er toch nog iets van te maken kwamen op de begraafplaats vijftien lantaarns te hangen.

Maar de coronaregels zijn versoepeld en dus was de weg vrij om de traditie in ere te herstellen. Margo: “We waren daar meteen heel enthousiast over. Samen met de gemeente hadden we bedacht een QR-check in te voeren. Daarmee zou alles mogen, al zou het wel, ondanks de hoge vaccinatiegraad in Oostzaan, voor een drempel zorgen.”

Woedende reacties

Die drempel bleek meer weg te hebben van een muur. Nadat de aankondiging op Facebook kwam te staan, viel de organisatie diverse negatieve, zelfs woedende reacties ten deel. Mede-organisator Evelien Leguit schudt het hoofd als ze eraan terugdenkt. “De mensen realiseren zich niet wat er allemaal bij de organisatie van dit evenement komt kijken.”

Margo: “We waren nog aan het plannen en zaten nog midden in de overlegfase. Maar de reacties gaven ons een gevoel van dreiging, we waren bang voor een escalatie. Dat gaat voor ons niet samen met het idee van ‘heilige grond’ op een kerkhof, een rustplaats van zovelen, en staat volledig haaks op de serene, gemoedelijke sfeer die elk jaar wordt beleefd.”

Doorlooplocatie

Even werd overwogen de gedenkdag dan toch maar weer over te slaan. Maar het comité herpakte zich. Margo: “Na talloze telefoontjes, veel overleg en verschillende plannen te hebben gemaakt en gecorrigeerd, heeft de gemeente ons als doorlooplocatie aangemerkt. Omdat de locatie buiten is en we gebruik zullen maken van één ingang en één uitgang, gelden dan slechts de basisregels van de rijksoverheid. Dit betekent dat er een dringend advies geldt om afstand te houden, thuis blijven bij ziekte en dergelijke. Gelukkig ontvingen we nu lieve reacties.”

Géén coronacheck dus, maar wel weer zicht op een prachtige avond, zoals deze zo vaak heeft plaatsgevonden in het pré-corona tijdperk. 

Sfeervolle melodieën

Het kerkhof wordt aangekleed met vuur en licht, muzikanten uit het dorp spelen sfeervolle melodieën. Er is ruimte om een kaarsje te branden, een boodschap voor een geliefde achter te laten en onder het genot van een warm drankje kan vanaf een groot deel van het kerkhof de projectie van foto’s worden bekeken, een selectie van ingezonden portretten en oud-Oostzaners, aangeleverd door de Oudheidskamer.

Allerzielen vindt plaats op zondag 7 november vanaf 19.00 bij het luiden van de kerkklokken. Het grote toegangshek dient als ingang, het hek bij de kerk als uitgang en toegang voor invaliden. De ingang aan de achterzijde blijft afgesloten. De kerk is open om een kaarsje aan te steken onder de prachtige klanken van de Cantorij. 

Op de kerkmuur worden foto’s van overleden dierbaren geprojecteerd. Zelf een foto inzenden om toe te voegen? Mail die uiterlijk op 6 november naar allerzielenoostzaan.nl.

Het belooft dus weer een mooie gedenkdag te worden. Margo: “We hopen dat, nu duidelijk is dat er géén coronacheck gevraagd zal worden en alleen de basisregels vanuit de overheid gelden, zoals in bijvoorbeeld de supermarkt en op straat, elke bezoeker van het evenement zich prettig kan voelen en bij zal dragen aan het gevoel van samen.”