De Kanoet.
De Kanoet. (Foto: Aangeleverd)

Herfstkleuren

Zomervogels maken stapsgewijs plaats voor de herfst- en wintergasten. Zo spotten wij vorige week in het Landsmeerderveld naast de Grauwe Ganzen een paar honderd Grote Canadese Ganzen en enkele tientallen Brandganzen. De laatste twee soorten zijn zwart-wit getekend. 

De Brandgans is compacter van bouw en heeft een witte kop met zwarte bek en een zwart randje om de ogen. De Brandganzen die bij ons overwinteren, zijn met een snelheid tot 85 km per uur uit Zweden en Nova Zembla komen aanvliegen.

'Rui-trek'

De Canadese Gans vliegt niet meer naar het gebied van oorsprong. Ze kent alleen nog een ‘rui-trek’, dat wil zeggen dat ze in de zomer naar de grote meren en plassen trekt om daar met soortgenoten te ruien. 

Smienten

Van onze vaste overwinteraars hebben de eerste Smienten zich weer gemeld aan de oostkant van het veld. 

Uniek deze maand was een verdwaald paartje Kanoeten, gespot in een rietkraag ten westen van het fietspad.

Een verdwaald paartje Kanoeten, gespot in een rietkraag

Kanoeten zijn de grootste Strandlopers in Nederland en komen in groten getale op de Wadden voor om te foerageren. Zij broeden op de toendra’s, waar zij dan met hun diep roodbruine zomerkleed niet opvallen.

De vrouwtjes verlaten de nesten na het broeden, de mannetjes blijven nog een week of drie achter om de jongen groot te brengen.

In de herfst verkleuren hun buikveren tot bijna wit en ze vliegen dan, met een voedselstop op de Wadden, naar het zuiden, tot Zuid-Afrika aan toe. 

Straffe noordenwind

Alleen een straffe noordenwind kan er toe leiden, dat zij de Wadden voorbij vliegen en op een plek als het Landsmeerderveld terechtkomen. 

Voldoende voedsel

Hopelijk vinden ze hier voldoende voedsel om straks hun vlucht weer te kunnen vervolgen.



Hens Merel de Haas en

Hanneke van Dusseldorp