Heropening sporthal na renovatie

OOSTZAAN - Al ruim veertig jaar is de sporthal de spin in het web van sportend en feestend Oostzaan. Tijd voor een grondige renovatie. Op 12 november is het zover: dan wordt de sporthal heropend in het bijzijn van de huurders en genodigden. 

Na een renovatie die tien jaar in beslag heeft genomen kunnen de sporters weer naar hartenlust gebruik maken van deze vernieuwde accommodatie. Maar liefst zeven sporten worden hier gefaciliteerd: zaalvoetbal, schoolgymnastiek, waaraan alle Oostzaanse scholen deelnemen, korfbal (OKV), badminton (BVO), volleybal (Compaen) en gymnastiek (DEV). Hier worden kinderdisco’s gehouden, feestjes gegeven, Sinterklaas wordt hier feestelijk ingehaald en van tijd tot tijd strijkt hier een rommelmarkt neer. 

Tien jaar geleden heeft de gemeenteraad besloten om de sporthal te renoveren. De raad stelde hiervoor een bedrag van € 600.000,-- beschikbaar. De eerste fase betrof het vernieuwen van de buitenwanden. Dát slokte al een groot deel van dit bedrag op. In fase twee kwam de energiezuinige LED-verlichting aan bod. Die stond begroot voor € 6.000,--, maar kostte uiteindelijk € 46.000,--. Ten tijde van de vaststelling van de begroting was LED-verlichting nog niet gangbaar en de prijzen waren toen nog niet zo bekend. Bovendien bleken de leidingen vernieuwd te moeten worden. Een gevoelige tegenvaller. 

Toen was het dak aan de beurt. De dakplaten werden geplaatst met isolatie en klimaatregeling. Helaas bleek de dakconstructie niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. En in de afgelopen zomer was de regen niet van de lucht, waardoor er vertraging ontstond en er soms hemelwater de weg naar binnen vond. 

De Stichting Sporthal Oostzaan is eigenaar en wordt bestuurd door vrijwilligers. Secretaris Herman Sombroek vertelt heel blij te zijn, onder andere met de nieuwe, dikkere vloer. “De demping is aanmerkelijk verbeterd”, zegt hij. Ook zijn er degelijke vloerpotten aangebracht, waardoor bijvoorbeeld turntoestellen of netpalen veilig vastgezet kunnen worden. Er zijn nieuwe doelen gekomen voor het zaalvoetbal en ook een nieuw elektrisch klimrek. Kortom: de Sporthal is in zijn geheel gepimpt en aangepast aan eisen en wensen van sportend Oostzaan. 

De inventaris is vernieuwd en aangevuld dankzij een paar sponsoren: zo nam het Honig Laanfonds de geluidsinstallatie voor zijn rekening, het Schipholfonds vrijwel de geheel vernieuwde inventaris. De Stichting Dorpshuis de Greep maakte de Stichting Sporthal Oostzaan blij met een nieuw scorebord. Door optimaal gebruik te maken van subsidieregelingen en door scherp in te kopen heeft de stichting het dak en de spouwmuren kunnen isoleren.

BvW