Thuisopbaring komt vaker voor.
Thuisopbaring komt vaker voor. (Foto: Adobe Stock)

'Doe-het-zelf' uitvaart populairder

Afscheid nemen van een dierbare: het wordt steeds creatiever én persoonlijker. Begrafenissen zijn niet langer sober, maar 'een viering van het leven'. 

Door betrokken te zijn bij de voorbereidingen van de uitvaart, kunnen nabestaanden het verlies beter verwerken. Een kerk is niet langer dé locatie voor een begrafenis. Door de coronacrisis vond het afscheid vaak in besloten kring plaats. Deze ontwikkeling zet zich door, want een uitvaart in eigen huis wordt steeds populairder. Ook andere 'vertrouwde' plekken zijn in trek. Denk aan een café, het dorpshuis of een verenigingsgebouw. 

Rustig afscheid nemen is belangrijk

Nog een mogelijkheid is thuisopbaring. Alle materialen die hiervoor nodig zijn, kunnen door een uitvaartonderneming worden aangeleverd. Denk aan een bed met koeling, de kist of een opbaarplank. Wanneer er genoeg ruimte is, is het ook mogelijk om een mobiel opbaarhuisje te plaatsen. Thuisopbaring kan de nabestaanden goed doen, omdat ze op ieder gewenst moment bij de dierbare kunnen zijn. De kist kan gevuld worden met persoonlijke spulletjes. Ook huisdieren kunnen op deze manier rustig afscheid nemen.