Monumentenstatus voor Salvatorkerk

NOORD - De Salvatorkerk naast de IJdoornlaan wordt niet gesloopt. Dit, dankzij het besluit van stadsdeel Noord om de gesloten kerk aan te wijzen als monument. 

Alle belangrijke naoorlogse kerken in Amsterdam-Noord hebben nu een monumentenstatus

Dit besluit heeft even op zich laten wachten. Al in 2008 heeft Erfgoedvereniging Heemschut het verzoek ingediend om de de Salvatorkerk te beschermen als gemeentelijk monument. Norman Vervat van Heemschut: "De aanwijzingsprocedure is pas vele jaren later en na vele malen aandringen gestart. Niet eerder hebben wij moeten ervaren dat een stadsdeel dertien jaar nodig heeft om tot een besluit te komen." Recent is het er dan toch van gekomen: de bijzondere wederopbouwkerk is aangewezen tot monument. 

Architectuur

De Salvatorkerk is rond 1968 gebouwd naar ontwerp van bekende architecten Joost van der Grinten en Leo Heijdenrijk. Het kerkgebouw wordt gekenmerkt door een vierkante hoofdvorm en wit geschilderde gevels. Het heeft een plat dak met breed overstek, dat lijkt te zweven door de onderliggende vensterstrook. Het is een prachtig voorbeeld van een goed behouden naoorlogs kerkbouw. Voor Amsterdam heeft het een aanzienlijke architectuur- en cultuurhistorische betekenis.

Erfgoedvereniging

De erfgoedvereniging is de laatste jaren ook voor andere kerken in de bres gesprongen. Met resultaat: zowel de Weerenkapel als de Bethelkerk hebben dankzij die inzet van Erfgoedvereniging Heemschut nu een monumentenstatus.