Oprichter Ralph van Bemmel
Oprichter Ralph van Bemmel (Foto: Aangeleverd)

We vliegen uit!

In deze serie ga ik op bezoek bij bierbrouwerijen in de regio, en duik ik in de wereld van bier. En aangezien de vakantieperiode is aangebroken, is het de hoogste tijd om uit te vliegen. 

Een groot bos met een jeu de boules-baan, een levensgroot schaakbord, zandbak, hutten, een terras én een proeflokaal met achttien biertaps! Waar is deze vakantiebestemming, vraag je je af? All the way in Diemen! In het Diemerbos vind je namelijk het vorig jaar geopende House of Bird, de thuisbasis van Bird Brewery. 

Vogelaars

"Staatbosheer heeft ons uit tientallen aanvragen uitgekozen voor deze locatie. Het is zo’n te gekke plek, want we zitten hier midden in de natuur, maar toch dicht bij de stad", vertelt oprichter Ralph van Bemmel (34), terwijl we plaatsnemen op het zonnige terras. Samen met vogelliefhebber Rik van den Berg begon Ralph in 2016 Bird Brewery. Behalve voor bier delen de heren een passie voor vogels. "Rik wilde boswachter worden en ik leerde vogels spotten tijdens m’n jeugd in Kenia." 

'Mensen sturen ons namen en soms zit daar echt een pareltje tussen'

Dat deze mannen zich door de natuur laten inspireren is overduidelijk. De bieren dragen namen als Fuut Fieuw, Datisandere Koekoek en Zwaanzinnig. "Die laatste is echt mijn favoriet", zegt Ralph enthousiast. "Dit witbier is relatief laag in alcohol, maar echt smaakvol. Het bier is toegankelijk voor velen, en bijzonder voor de kenner. En dat is precies onze missie." Bang dat de inspiratie voor de namen opraakt is Ralph niet. "Liefhebbers sturen ons met veel plezier hele lijsten woordgrappen en soms zit daar echt een pareltje tussen.". Bedenkers worden uiteraard beloond met bier als hun suggestie wordt uitgekozen.

Een boom voor bier

Maar natuur is ook op een andere manier belangrijk. "We zitten op een punt dat we iets terug kunnen doen", vertelt Ralph trots. "Voor elke liter bier die we verkopen bij onze groene nesten, dat zijn samenwerkende cafés, wordt een boom geplant. We hebben al 74.000 bomen kunnen planten in vijf Afrikaanse landen, waaronder Kenia."

"We proberen er echt iets moois van te maken", concludeert Ralph. En dat gevoel krijg je ook zeker bij House of Bird. Dus fladder er snel naartoe!

Peter Henry Top