Anja Wals stopt met ingang van 1 september als assistente van huisarts Mai Neijens.
Anja Wals stopt met ingang van 1 september als assistente van huisarts Mai Neijens. (Foto: Rodi Media/MvS)

‘Het icoon van onze praktijk vertrekt’

Algemeen

Door Marcel van Stigt 

LANDSMEER – Liever had ze nog doorgewerkt, maar fysieke klachten beslissen anders. Anja Wals neemt per 1 september aanstaande afscheid als doktersassistente van huisarts Mai Neijens. Dit na vijfentwintig jaar trouwe dienst.

Ineens staat Anja oog in oog met de verslaggever van het Kompas, die is gevraagd om aandacht aan het naderende afscheid te schenken. Ze weet van niets en moet het even tot zich laten doordringen. Intussen gaat ze rustig door met het pellen van haar sinaasappel. Maar het is niet zomaar iemand die vertrekt: een gewaardeerd en vertrouwd gezicht, dat al vijfentwintig jaar huisarts Neijens ondersteunt. Alle patiënten kennen haar. Dat mag best in de krant.

Eenmaal bekomen van de verrassing vertelt Anja haar verhaal. Hoe ze na haar Mavo-opleiding dierenartsassistente is geworden, want het verzorgende zat er bij haar al vroeg in en daar wilde ze haar baan in vinden. “Daarna wilde ik de verpleging in, maar ik heb eerst nog bij de Noord-Amsterdammer, een toenmalige lokale krant, gewerkt. Daar verkocht ik kleine advertenties. Ik heb een opleiding tot doktersassistente gevolgd en ben gaan werken bij de praktijk Van Iterson en Oosterbaan. Na tien jaar wilde ik iets anders. Toen ben ik bij De Kolk in Oostzaan gaan werken.” 

De komst van een zoon en dochter zorgden voor een onderbreking, maar toen het weer kon werd ze in 1997 assistente van Mai Neijens. Eerst als invalkracht, daarna in vaste dienst. Ze zouden vanaf dat moment met elkaar verbonden blijven. “Het voelde als een jas om me heen; als ik ooit opnieuw word geboren zou ik precies hetzelfde doen. Je kent als assistente zoveel mensen, alle familiebanden. Het omgaan met mensen is nu juist het leuke van dit werk. Je deelt bovendien lief en leed met elkaar.” 

Het nieuws van haar naderende vertrek is al verspreid onder de de patiënten en dat leidt tot hartverwarmende reacties. ‘Ik ga je missen’, is er daar één van. En bijna elke dag wordt er een leuke kaart of boeketje op het adres van de praktijk bezorgd. 

Het verbaast huisarts Neijens niet. “Het icoon van onze praktijk vertrekt. Anja is heel betrouwbaar en als patiënten bellen, merken ze dat ze weet wie ze zijn; ze hebben een vertrouwensband met haar. Het is niet leuk als je steeds moet uitleggen wie je bent.” 

Anja gaat straks eerst wennen aan haar nieuwe periode met meer vrijheid, daarna ziet ze wel. Maar er staat iets bovenaan op haar bucketlist: het noorderlicht zien.