De voltallige groep.
De voltallige groep. (Foto: Foto's: aangeleverd)))

Hans Dral volbrengt Fietselfstedentocht: ‘We hebben een local legend’

Nieuws

OOSTZAAN - Hans Dral is trots, gelukkig en een beetje vermoeid. Op eenenzestigjarige leeftijd, voor de eerste keer als aanvoerder van de vierde generatie van fietswinkel Dral, heeft hij de finish is Bolsward gehaald. Er stond 235 km op zijn teller. Zijn eerste Elfstedentochtmedaille krijgt hij in september thuisgestuurd en deze komt vast op een mooi plekje in de winkel. “We hebben een local legend”, aldus Wijbrand Schouten. 

Donderdagmorgen vroeg begon de uitdaging voor Hans. Om halfzes opgestaan en om halfzeven vertrokken met de fietsen op de auto’s en tien renners, van wie er zes voor de eerste keer de Elfstedentocht gingen rijden. Dit waren Hans Dral, Erick Wit, Martin Taams, Willem van Schaik, Frank Sulsters en Frank Cramer. Iets na acht uur werd er in Bolsward gestart bij een digitale stempelpost. Het was tot op dat moment gelukkig droog en het peloton verliet Bolsward voor de monstertocht van 235 km.

Enige last van zenuwen

De zes debutanten toonden hier en daar toch wel enige last van de zenuwen. Ongeveer een half uur na de start begon het eerst licht te regenen, de temperatuur was goed, dus geen probleem voor de stoere renners. Na in Harlingen de tweede stempel afgevinkt te hebben ging het peloton richting Noord-Friesland, Franeker en Dokkum. Schouten: “In dit gedeelte werden we verrast en geteisterd door steeds zwaarder wordende regenbuien. Dokkum werd als een aantal verzopen katten bereikt, alwaar we een beetje bij konden komen met koffie en taart. De rest van de dag hielden we het ook niet helemaal droog. Op de hele rit werden we in totaal drie keer op een lekke band getrakteerd. De man met de hamer kwam voor een paar renners zo tussen de 180 en 235 km, er werd goed samen gewerkt en we kwamen als groep compleet over de finish.”

Dankwoorden en felicitaties

Terug naar de auto’s na de laatste stempel en op naar restaurant Het Oosten in Oostzaan, volgens Schouten de beste Chinees in heel Noord Holland, alwaar dankwoorden en felicitaties werden uitgesproken.

Bob Terwey werd bedankt voor de digitale en navigatie ondersteuning. Bloemen werden uitgereikt aan de debutanten en Willem van Schaik ontving alvast een medaille die hij aan zijn overleden vader heeft opgedragen. 

Bob Terwey, Gerard Visser en de broers Dirk en Wijbrand Schouten, als meervoudige Elfstedentochtroutiniers, genoten samen met de debutanten, de Blue Train Bike Club-leden, van deze onvergetelijke mooie fietsdag. De Blue Train Bike Club heeft de volgende uitdaging ook alweer in de agenda staan. Op 4 september aanstaande vertrekken twintig fietsers met twee begeleiders naar Cortina d’Ampezzo om daar in vijf dagen 10.946 hoogtemeters en 421 kilometer te fietsen. Het is de achtste keer dat de Blue Train Bike Club-leden met elkaar op reis gaan om de bergen op te zoeken en daar een aantal cols te bedwingen.

‘Een bijzondere dag’

En hoe kijkt Hans Dral er zelf op terug? “Al een paar jaar werd ik gevraagd om toch ook eens de Friese Elfstedentocht op de fiets mee te doen. Deze is, zoals bekend, altijd op de tweede pinksterdag. Door de afstand van meer dan 200 km en het feit dat het vroeg in het fietsseizoen is vond ik het te ver. Ik wist dan ook altijd wel een ‘smoes’ te verzinnen, waardoor ik niet met mijn fietsmaatjes mee hoefde. Dit jaar, als gevolg van de coronamaatregelen, kun je de tocht fietsen wanneer het je uitkomt onder begeleiding van een ‘elfstedenfietsapp’. Zodoende werd 19 augustus dan toch de dag om de uitdaging aan te gaan en dat ik het voor het eerst zou proberen. Vooraf werd de druk om mee te doen opgevoerd door een leuk krantenartikel in het Kompas. En ik moet eerlijk zeggen dat het een bijzondere dag is geworden. Een mooie vriendengroep van tien mannen ging enthousiast naar Bolsward. Hier waren ook mannen bij die de tocht al meerdere keren gereden hadden; Wijbrand Schouten drieëndertig keer, Dirk Schouten zevenentwintig keer en Gerard Visser tweeëntwintig keer. We hoefden dus niet bang te zijn om de weg kwijt te raken… Dat kon ook eigenlijk niet, omdat de hele route met grote gele pijlen op de wegen en fietspaden wordt aangeduid. We zijn gestart met regen en gedurende de hele dag moesten we het regenjack aanhouden. Gelukkig stond er niet veel wind en de temperatuur was goed .Dankzij sterk kopwerk van Martin Taams en ook Erick wit bleef de groep mooi bij elkaar. Om ongeveer zeven uur waren we weer in Bolsward met 235 km op de teller. Vermoeid, maar zeer voldaan. Het afsluitende diner bij Chinees restaurant Het Oosten was erg gezellig.” 

Bloemen na het behalen van de finish.
Op weg, door weer en wind.
Even bijkomen in Dokkum koffie en gebak.