Afwachten geblazen

Het begrip boedel heeft betrekking op alle goederen, die tot het vermogen van iemand behoren. En de schulden dan, zult u wellicht denken? Schulden maken toch ook deel uit van iemands vermogen? Het antwoord is: “Dat klopt”. Daarom worden bij de afwikkeling van een nalatenschap eerst de schulden voldaan en dan houd je de boedel over.

Die boedel moet dan nog verdeeld worden. Ben je erfgenaam, dan krijg je op enig moment met die onverdeelde boedel te maken. Sinds 2003 is het wettelijk erfrecht zo ingericht, dat uw aandeel in een nalatenschap een vordering is in geld. U heeft geen recht op goederen.

Uw vordering in geld is niet opeisbaar en ook nog niet waardeerbaar. Dat laatste houdt verband met het recht van de langstlevende partner van de overledene om de nalatenschap aan te wenden voor de eigen verzorging. Het is dus afwachten geblazen. Valt zo’n vordering in een huwelijksgemeenschap, dan wil een scheidende partner nog wel eens de helft van de erfenis opeisen. Jammer maar helaas. Het is voor iedereen…afwachten geblazen.