Opa Buijs helpt ene handje mee.
Opa Buijs helpt ene handje mee. (Foto: BvW)

Giftig kruiskruid bedreigt het Oostzanerveld

OOSTZAAN - Het Oostzanerveld wordt bedreigd. Boer Jan Buijs zet zich al zo lang als hij zich kan herinneren in voor het behoud en beheer van dit unieke veenweidegebied ten noorden van Oostzaan. Dit natuurgebied bestaat uit honderden eilandjes, die goed te zien zijn vanaf het fietspad langs de spoorlijn van Zaandam naar Purmerend. Maar door het snelgroeiende kruiskruid wordt de natuur hier ernstig geweld aan gedaan.  

Het giftige kruiskruid, ook wel St. Jacobskruid genaamd, rukt op. Anders dan de mooie gele bloemetjes doen vermoeden, is deze plant gevaarlijk voor een aantal dieren, zoals paarden, pony’s, ezels, koeien, schapen, geiten en varkens.

“Koeien zullen het niet gauw binnen krijgen”, zegt Buijs. “Ze grazen om de plant heen, maar als de plant in het hooi terecht komt, wordt het een ander verhaal.” Buijs kijkt zorgelijk.  

Waar komt deze ongewenste gast opeens vandaan? Buijs vermoedt dat het komt door de acties die momenteel gevoerd worden om de bermen niet meer te maaien. Er worden zakjes zaad verstrekt om de bermen te voorzien van geurige bloemen voor het behoud en bevorderen van de bijenstand, vlinders en andere insecten, maar helaas zitten daar ook de zaden in van dit giftige en snel groeiende kruiskruid.  

Buijs merkte tot zijn schrik dat de weidepercelen flink begroeid waren met deze plant en ondernam direct actie. Hij plaatste op Facebook een noodkreet om hulp. “Wie helpt mij om de strijd aan te gaan tegen deze wilde groeier?” 

Dat er gelijk twaalf mensen op de been kwamen, geeft hem weer vleugels. “Wat vind ik dat geweldig! Daardoor hoop ik de indringer op den duur te kunnen verslaan.” 

Natuurlijk geldt ook hier: ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, want er is nog genoeg te doen. Wie graag de natuur een handje wil helpen, of samen met vrienden of kinderen lekker bezig wil zijn in de buitenlucht en daarmee wil meewerken aan het behoud van dit unieke natuurgebied, kan een e-mail sturen naar info@zuivelboerderij.nl  


BvW