Afbeelding
(Foto: )

Politieke rovers

In maart zijn er weer nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Voor ons dorp van groot belang. De kas is leeg, voorzieningen opgedroogd, onderhoud bevroren. Terwijl we in Landsmeer 3x modaal verdienen. De VVD als 'goede' rentmeester, zij zitten al jarenlang in het college, daarvan hadden we toch wel iets mogen verwachten, net als van D66?

Wat gaat er mis? Het optuigen van een eigen gemeentehuis kost ons veel belastinggeld. Zo'n 6,1 miljoen. Het inhuren van hoge functies zoals een griffier of gemeentesecretaris, maar ook van ambtenaren drukt al jaren op de begroting. Ambtenaren en andere functionarissen zijn de afgelopen jaren afgekocht of met bonussen vertrokken. Het onderzoek Bestuurlijke Toekomst heeft ons bakken met geld gekost en ambtelijke capaciteit. We zijn er niets mee opgeschoten. Je praat snel over miljoenen! 

Ook fouten op het gebied van weg en waterbouw kwamen ons duur te staan. Met al die kostenposten houd je makkelijk hele dagen het zwembad open of de Bieb; Meer personeel in de groenvoorziening om onkruid te bestrijden of gemeentewerf vaker open te stellen in plaats van buitenmedewerkers weg te saneren. 

Onze sloten worden nagenoeg niet gebaggerd, er is nauwelijks actief onderhoud aan onze bruggen. De Monumentencommissie (behoud van dorpskarakter) werd opgedoekt wegen desinteresse en gebrek aan geld. Geen geld voor een mooi strandje aan de Breek of voor extra voorzieningen. Nee, er is vergeleken met vroeger nergens meer geld voor. 

Hoe kan dat? André La Fontaine is met zijn partij Positief Landsmeer nog de enige oppositiepartij. Hij probeert al jaren misstanden aan de kaak te stellen en geld veilig te stellen als het dreigt mis te gaan. Zoals nu de € 100.000 opgelegde boete aan een heel rijke projectontwikkelaar, die tegen zijn eigen belofte in, ons cultureel erfgoed wil slopen, omdat het college de afspraak en het geld niet opeist. 

Vroeger heeft André een miljoen voor de gemeente uitgespaard door kritisch te zijn bij sloop van een school. En nu strijdt hij voor gerechtigheid als het gaat om inspraak van ons als burger. Het Referendumverzoek Bestuurlijke toekomst ligt al 2 jaar bij de rechtbank. André wil opkomen voor dit recht. Als raadslid mag dat niet, dus wilde André zijn eigen zetel aan iemand binnen zijn partij geven die de meeste stemmen heeft en, belangrijker, iemand die achter zijn programmapunt Referendum staat en bovenal te vertrouwen is. Helaas laat de kieswet keuzes niet toe en gaat het specifiek om de volgorde. Nu komt iemand die al 3 jaar geleden uit zijn partij is gestapt, zijn zetel opeisen. 

Normaliter kom je er onderling uit en geeft diegene de eer aan de volgende. In dit geval helaas niet en is de zetel van André na 30 actieve jaren geroofd en daarmee indirect ook zijn partij Positief Landsmeer. En dat door iemand die niet eens bij Positief Landsmeer wil horen. Ik zou zeggen: geef de zetel terug. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is een treurige vertoning.


Debby Mulder Damme, ex-wethouder, ex-raadslid