De zonnebloemen staan er netjes bij.
De zonnebloemen staan er netjes bij. (Foto: Aangeleverd)

'Respect voor de natuur' motto Vitaminebron

OOSTZAAN - Wat kun je doen met een stukje grond van anderhalf bij vier meter? Leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 van de Oostzaanse basisscholen kunnen het precies vertellen. Onder leiding van Juf Annemieke, educatief medewerkster van het Zaans Natuur en Milieu Centrum, maken ze van hun schooltuintje de mooiste creaties.

Om de 123 schoolkinderen al jong het besef bij te brengen van de natuur en bewust te maken van het milieu, hebben de vier basisscholen de handen ineen geslagen en de biologielessen als vast onderdeel van het lesprogramma ingevuld met praktijklessen door Juf Annemieke in het schooltuinencomplex De Vitaminebron aan de Twiskeweg aan de rand van natuurgebied ’t Twiske. Elke week neemt Juf Annemieke de kinderen anderhalf uur bij de hand en laat zij hen kennis maken met alle aspecten die de natuur te bieden heeft: van zaaien tot oogsten, van bloemstukjes maken tot kruidenazijn produceren, van koken met zelf geteelde groentes tot verzorgen van planten, bewerken van de grond, maar ook worden de vele insecten, wormen, waterdiertjes en hun rol in het ecosysteem besproken. ‘Respect voor de natuur’ is het motto en dát weet Juf Annemieke samen met Henk van Veldhuizen, de oprichter van de schooltuinen in 2007, als geen ander op de kinderen over te brengen.        

Donderdagavond was het Open Huis voor de ouders, opa's, oma's, tantes en ooms. Iedereen was van harte uitgenodigd om de inspanningen van hun oogappels te komen bewonderen. Grote zonnebloemen begroeten iedereen al van verre en de belangstelling was groot. Er vált dan ook veel te bewonderen: elk kind heeft een eigen tuintje en dus de eigen groente. Vol overgave zaaien de leerlingen sperziebonen, wortels, radijsjes, zonnebloemen, bietjes, gele courgettes, noem maar op. Bijkomend voordeel is dat de meeste kinderen door deze zelf geteelde groente anders tegen gezonde groentes zijn gaan aankijken. "Ik lustte eigenlijk geen groente”, zegt een meisje "Maar nu ik ze zelf teel, vind ik groente heerlijk.”

BvW