Sloten onbevaarbaar

Vervolg voorpagina

water hebben zijn zelf ook aangrenzend eigenaar van het water en hebben dan ook een onderhoudsplicht tot aan de helft van het water. Dat betreft de begroeiing. Het gebeurt dus dat de gemeente aangrenzend eigenaar is aan één zijde van de watergang maar niet aan de andere zijde. Mensen brengen nu wel eens waterplanten aan en die gaan woekeren. Dan wordt de gemeente gebeld om dit op te lossen. Het punt is dat mensen dat zelf moeten oplossen als ze aangrenzend eigenaar zijn en het probleem zich voordoet aan hun zijde van het water."

Het op diepte houden van watergangen is volgens Chantal nu alleen een zaak van de gemeente of Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. "Met het hoogheemraadschap wordt bekeken of en welke rol de gemeente in de toekomst hierin moet houden. Het op diepte houden van water heel lastig zijn. Als je sloten gaat uitdiepen kan door de omringende druk de bodem weer omhoog komen. Te vaak uitdiepen is dan ook helemaal niet wenselijk."

Het hoogheemraadschap onderhoudt De Breek, waar bootjes ook wel eens vastlopen. "De waterplantenoverlast aldaar is een signaal dat het doorzicht van het water aan het verbeteren is", stelt een adviseur. "Dit kan het gevolg zijn van het aangepaste inlaatbeheer maar ook van de quaggamossel die in ons gebied sterk in opkomst is. De quaggamossel filtert alleen het water, verwijdert algen, maar wijzigt niets aan de samenstelling van het water. Het voordeel van de waterplanten is dat ze concurreren met de algen en ook de blauwalgen om de aanwezige nutriënten. De waterplanten ontnemen de blauwalg hun voedsel, dus die overlast wordt minder."'