Van een oude of kapotte jeans wordt weer een nieuwe gemaakt.
Van een oude of kapotte jeans wordt weer een nieuwe gemaakt. (Foto: Pixabay)

Nieuw leven voor textiel

AMSTERDAM - Amsterdam zamelt jaarlijks gemiddeld 3,7 kilo textiel per inwoner in. Maar dat zou nog veel meer kunnen zijn. Elk jaar wordt namelijk gemiddeld nog eens 10 kilo textiel per inwoner tussen het restafval gevonden. En dat is zonde. Door het vuil is het niet herbruikbaar en niet recyclebaar.

'Alleen textiel met verf- en olievlekken hoort bij het restafval'

n Amsterdam staan 355 bovengrondse textielcontainers. Er is altijd wel een kledingbak in de buurt. Ze worden nu nog geplaatst door het bedrijf Sympany. Dit jaar neemt de gemeente het beheer over.
Ze plaatsen overal nieuwe bovengrondse containers. Per stadsdeel wordt bekeken of er meer containers bij moeten. Verder wordt duidelijker gecommuniceerd wat er wel en wat er niet in mag. Naast kleding mag bijvoorbeeld ook schoenen, handdoeken, beddengoed, hoofddeksels, tassen, gordijnen en knuffels worden ingeleverd. Dat weet misschien niet iedereen.

Waarom niet ondergronds? Stef le Fevre werkt bij Afval en grondstoffen en vertelt hoe het zit. “Met nat textiel kunnen we niets meer. Bij de ondergrondse kledingcontainers komt via de klep water binnen als het regent. Dat gaat broeien en schimmelen, waardoor we de inhoud van de hele textielcontainer moeten vernietigen. En dat is echt zonde. We hebben het textiel dat we bij het restafval vonden, geanalyseerd. Is het stuk of oud? Vaak is dat helemaal niet zo en had het prima in de textielcontainer gekund. Zonde van de CO2-uitstoot om het bij het vuil te verbranden. Alleen textiel met verf- en olievlekken hoort bij het restafval.” Het ingezamelde textiel gaat naar een textiel sorteerbedrijf in de buurt en wordt gesorteerd op draagbaar en niet-herdraagbaar. Draagbaar wordt weer verkocht aan tweedehands marktpartijen. Niet-herdraagbaar is met name voor de automotive industrie en poetsdoeken. Maar gelukkig wordt inmiddels steeds meer nieuw textiel gemaakt van gerecycled textiel. Bijvoorbeeld een oude of kapotte jeans wordt weer een nieuwe!