De schildering op Floracentrum waar de stichtingen nu nog gehuisvest zijn.
De schildering op Floracentrum waar de stichtingen nu nog gehuisvest zijn. (Foto: Flora4Life)

Raadsvragen over huisvesting buurtinitiatieven

NOORD - Drie stichtingen, Florakokjes, On & Backstage en Flora4Life, zetten zich met hart en ziel in voor de buurt Floradorp in Amsterdam-Noord. Ze helpen oude mensen met klusjes in en om huis, zorgen wekelijks voor voedselpakketten voor minima in de buurt of organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen. Nu dreigen zij dakloos te worden.

'Als er geen geschikt pand gevonden kan worden, wordt het voor de stichtingen heel moeilijk om hun werk voort te zetten '


Deze drie stichtingen maken gezamenlijk gebruik van het Floracentrum als buurtcentrum en als opslag voor hun gereedschap. Vanaf augustus raken de stichtingen dit pand kwijt en krijgt het een andere bestemming. De stichtingen zijn daarom op zoek naar een nieuw pand. Al een tijdje lopen er gesprekken tussen de gemeente en de stichtingen over het vinden van een nieuw pand voor alle projecten, activiteiten en hun grote verzameling aan gereedschappen. Er is door de stichtingen een aantal nieuwe locaties aangedragen die door stadsdeel Noord niet zijn goedgekeurd. De ChristenUnie krijgt signalen dat deze gesprekken niet soepel verlopen en heeft vragen over de participatie en samenwerking tussen stadsdeel Noord en de stichtingen. "Als er geen geschikt pand gevonden kan worden, wordt het voor de stichtingen heel moeilijk om hun werk voort te zetten. Er zal dan een groot gat in de sociale basis vallen in de wijk Floradorp en daar maakt de ChristenUnie zich grote zorgen over."

"De fractie van de ChristenUnie wil benadrukken het zorgelijk te vinden om dergelijke signalen te krijgen van zulke waardevolle buurtinitiatieven. Juist deze organisaties zijn samenwerkingsverbanden van buren en burgers voor hun wijk en hun naasten. Dat dient allereerst gekoesterd en volop gefaciliteerd te worden. Dit zijn de verbanden die een samenleving en een buurt versterken. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze stichtingen niet (gedeeltelijk) dakloos te laten geraken en hun slagkracht te laten verliezen. We moeten ze versterken en naar ze luisteren, deze organisaties weten vaak veel beter wat er nodig is in de buurt en de wijk en daar moeten we zuinig op zijn."


De ChristenUnie heeft nu schriftelijk vragen ingediend bij de burgemeester en wethouders. Onder meer vragen zij: Kan het college aangeven wat de redenen zijn waarom stadsdeel Noord locaties aangedragen door de stichtingen niet goedgekeurd heeft? Op welke manier wil het college voorzien in een goede sociale basis in Floradorp in Amsterdam-Noord als de stichtingen hun werk niet meer kunnen uitvoeren? Wat doet de gemeente eraan om een passende locatie te vinden? Wordt vervolgd.