Het centrumgebied in Noord.
Het centrumgebied in Noord. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

'Niets over kansen Noord/Zuidlijn'

NOORD - Onlangs publiceerde de gemeente Amsterdam haar Omgevingsvisie, een schets voor de ontwikkeling van de stad tussen nu en 2050. Daarin is te weinig oog voor de mogelijkheden van de Noord/Zuidlijn, vindt de Vereniging van Bedrijven in Amsterdam-Noord (VEBAN). Een reactie op de plannen van Rob Post, voorzitter van de VEBAN. Hij pleit voor de ontwikkeling van de Noordas.

Rob Post, voorzitter van de VEBAN reageert op de Omgevingsvisie

In de Omgevingsvisie 2050 beschrijft het college hoe het de komende 30 jaar de stad wil ontwikkelen. In deze langetermijnvisie staat niets over de kansen van de Noord/Zuidlijn voor Amsterdam-Noord. Terwijl dit deel van de metro een antwoord is op een heel scala aan wensen van het stadsbestuur: het centrum ontlasten, gemengde woon-werkgebieden met veel groen, minder auto’s en meer gebruik van het openbaar vervoer.

De Noord/Zuidlijn rijdt inmiddels tweeënhalf jaar, heeft 3,1 miljard euro gekost en was bedoeld om de ontwikkelmogelijkheden van Noord beter te benutten. Bij de VEBAN vinden we het de hoogste tijd voor een visionaire ontwikkeling van een Noordas rond de noordelijke stations van de Noord/Zuidlijn. Op deze plekken kan zich het nieuwe post-corona wonen, werken en recreëren ontwikkelen langs het Noordhollandsch Kanaal en het Noorderpark, op twee minuten van de Dam en op steenworp afstand van het landelijke Waterland. De gunstige ligging aan de A10, de directe verbinding met Centraal Station, de Zuidas en straks Schiphol maken van de Noordas een van de meest aantrekkelijke ontwikkelgebieden voor een post-corona zakendistrict dat zich goed laat mengen met wonen en ontspanning. De behoefte aan ontmoeting en flexibel gebruik van werkruimte vraagt om een toekomstbestendig kantorenconcept. Noord heeft de ruimte, de infrastructuur en de ligging om dat te succesvol te ontwikkelen. Grote werkgevers die nu nog in de binnenstad zijn gevestigd, vinden aan de Noordas een aantrekkelijk alternatief. De Noordas zal daarbij niet concurrerend, maar complementair zijn aan de Zuidas, door andere branches en instellingen aan te trekken. Dit deel van de stad heeft de potentie, maar nog niet het aanbod. Niet alleen in absolute aantallen, maar ook in verhouding tot de omvang, heeft Amsterdam-Noord het kleinste aantal vierkante meters aan kantoren. Dertig procent van het hoofdstedelijk grondgebied huisvest ongeveer vier procent van de kantoren. Terwijl de omstandigheden om een ambitieus plan schreeuwen. De Noordas bestrijkt een oppervlakte van ongeveer 1,35 km2 en kan binnen tien jaar 600.000 m2 kantoorvloer beschikbaar maken. Momenteel heeft de Noordas twee metrostations: Noorderpark en Noord. Op termijn kunnen dat er drie of vier zijn met de haltes Sixhaven en Het Schouw. Het hart van de Noordas ligt bij het Buikslotermeerplein. De ligging aan de ring A10, het regionale busknooppunt en de beginhalte van de Noord/Zuidlijn maken dit een toplocatie voor bedrijven, instellingen en universiteiten. Laat de miljardeninvestering van de Noord/Zuidlijn niet links liggen. Ontwikkel de Noordas.