Jorah, een van de makers, met de eerste exemplaren van Pekzine
Jorah, een van de makers, met de eerste exemplaren van Pekzine (Foto: Vincent Jobse)

PEKZINE; het magazine dat de zomer niet overleeft

Algemeen

NOORD - Hoewel het weer een beetje onstuimig is deze week, is het toch volop zomer in het hart van Amsterdam-Noord. De ondernemers van de oudste winkelstraat van dit stadsdeel hebben de handen ineen geslagen om iedereen een ouderwets zomergevoel te geven. Dat doen ze met de uitgave van PEKZINE, een gratis zomermagazine dat je op een speciale manier de straat laat beleven. Het is de bedoeling dat je erin knipt, eruit scheurt en ermee op pad gaat. ‘Het magazine dat de zomer niet overleeft’ is dan ook de ondertitel van deze productie.

Laat Noorderlingen elkaar ontmoeten

De uitgave is een project van vier derdejaarsstudenten van de Breitner Academie, gemaakt in opdracht van Ondernemersvereniging Van der Pekstraat. Deze opleiding tot docent kunstonderwijs is sinds een aantal jaren gevestigd aan de rand van het oude Noord, in A-Lab, het oude Shell laboratorium bij het EYE en de Tolhuistuin. 

Nieuw en oud kennis laten maken met het echte Noordergevoel

Vincent Jobse, straatmanager van OV Van der Pekstraat: “onze straat is, samen met het Mosveld, het hart van Noord. Maar om ons heen verandert de wereld razendsnel en daar willen we iets mee doen. Nieuwe wijken als Buiksloterham en Overhoeks zijn nu onze buren, en de bewoners daarvan, de nieuwe Noorderlingen, willen we laten kennismaken met het echte Noordgevoel. Om de connectie tussen oud en nieuw te leggen wilden we jonge creatieven onze buurt in kaart laten brengen.”

Een creatief tijdschrift was geboren

Via de ondernemersvereniging kregen studenten Isis, Janne, Jorah en Sarah een kantoortje op het Meidoornplein. Hun opdracht was: “Maak iets waarmee nieuwe Noorderlingen hun buurtgenoten kunnen ontmoeten en zorg dat iedereen er iets mee kan doen”. Aanvankelijk wilden ze vanuit dit hoofdkwartier een festival organiseren, maar dat is in tijden van corona onmogelijk. Daarom viel de keuze op het maken van een zine, een creatief tijdschrift dat in kleine oplage verspreid wordt. Hoofdredacteur werd Isis van der Knaap: “Ons idee was om de winkels en horeca op een andere manier te belichten en dat was wel een beetje spannend. We wisten niet of ze daarin mee zouden gaan.”

Tekst gaat verder onder foto


Cafe Keppler in Pekzine (Foto: OV vd Pek / Breitners)

De wijk in

Er is maar een manier om dat te ontdekken en dat is de wijk ingaan en spreken met ondernemers. Isis: “alleen dat al was een les voor ons. Het is moeilijk om zomaar een afspraak met ondernemers te plannen – iedereen is altijd druk en met iets bezig. Maar tegelijkertijd was iedereen positief over ons plan.” Uiteindelijk lukte het de studenten om met alle ondernemers af te spreken.  Op basis van deze interviews werden door het creatieve team ideeën voor elke zaak ontwikkeld. 

Het project kwam samen

Daarna werden deze ideeën, meestal in de vorm van opdrachten aan de lezer, verbeeld. Jorah en Janne fotografeerden, Sarah illustreerde, allen schreven en Isis coördineerde en bedacht de vormgeving van het zine, dat in een oplage van 4.000 exemplaren het licht zag. Voorzitter van de ondernemersvereniging Guiovanni Dumfries, tevens eigenaar van tattooshop Trenchart, en straatmanager Vincent Jobse begeleidden het project. 

Een creatieve invalshoek voor elke zaak

Het resultaat is een verrassend tijdschrift waaraan je zelf mee kunt doen. Bij de Sparerib Express word je aangemoedigd het culinaire met het creatieve te verenigen: “uitgegeten? Je vingers zijn je penselen” (en daarmee moet je dan een tekening maken). De nieuwe ijssalon Pont Neuf geeft ieder kind een extra bolletje ijs in ruil voor een tekening en minirestaurant Stewart & Sally daagt je uit om je favoriete recept in te leveren, dat dan een maand lang op het menu komt en dat jij je met je vrienden gratis komt voorproeven. Zo is voor elke zaak een creatieve invalshoek verzonnen. Daarnaast biedt een aantal zaken ook nog extra korting via Pekzine. 

Tekst gaat verder onder foto


IJssalon Pont Neuf in Pekzine (Foto: OV vd Pek / Breitners)

Bijzonder trots op het eindresultaat

De studenten zijn, net als de ondernemers, bijzonder trots op het eindproduct dat heel toepasselijk bij een bedrijf in oud Noord gedrukt werd in een oplage van 4.000 stuks. Een deel van de oplage wordt in de wijk verspreid, maar je kunt je gratis exemplaar ook zelf ophalen in de Van der Pekstraat, onder meer bij de hierboven genoemde zaken en bij restaurants als Café Modern, Smaaqt en Kannibalen en Paradijsvogels; bij ambachtszaken als Rahtour (fietsenmaker), de Schoenmakerette (lederherstel), VanVilt (textielontwerp); bij dienstverleners als Cigo (loten, postdiensten, kantoorartikelen en tabak), Kinki (kapper) en Ferry Seksie (barbier); en bij smaakvolle speciaalzaken als Chateau Karlito (wijnen), Fromagerie Kef (kazen) en Boekhandel Over Het Water (literatuur). 

Alle acties in Pekzine duren tot 21 september, want daarnaarna begint de herfst.